2006.03.10.

2007. február 13. (kedd)

Minőség a könyvtárban
Éleződik a verseny

Minőségbiztosítás a közkönyvtárakban Ezzel a címmel tartottak szakmai konferenciát a közelmúltban a Fejér György Városi Könyvtárban Keszthelyen.

Minőség a könyvtárban
Éleződik a verseny

Minőségbiztosítás a közkönyvtárakban Ezzel a címmel tartottak szakmai konferenciát a közelmúltban a Fejér György Városi Könyvtárban Keszthelyen. Az előadók a minőség szerepéről, jelentőségéről és a minőségbiztosítás bevezetésének lehetőségeiről tájékoztatták a jelenlévőket. A könyvtári szakmai konferencia évek óta hagyomány Zalában.

A Fejér György Városi Könyvtár látogatóinak eddig sem lehetett okuk a panaszra: a könyvkölcsönzés mellett az intézmény dolgozóinak köszönhetően tavaly hetvenhat rendezvényen vehettek részt. … Beke Judit igazgató szerint, bár eddig is fontos volt számukra, hogy a látogatókat a lehető legkultúráltabb körülmények között, és a legmagasabb színvonalon szolgálják ki, mégis szükség van a fejlődésre. A mostani szakmai konferencia témája éppen ezért remekül illeszkedett az elképzelésekhez. A rendezvényre térségbeli könyvtárosokat és pedagógusokat hívtak meg. A színvonalas program résztvevői elsőként a minőség szerepéről és jelentőségéről hallhattak Vidra Szabó Ferenc szociológustól. Az előadó hangsúlyozta: a könyvtári minőség fejlesztése egyre fontosabb, elsősorban az egyre élesedő versenyhelyzet miatt Az olvasót a keresett könyvek megléte mellett a kiszolgálás színvonala, a hely kulturáltsága is csábíthatja az intézménybe, vagy éppen elriaszthatja onnan. Ahol több könyvtár is működik a látogató az igényeinek leginkább megfelelőt választja ki a maga számára. Ezért fontos, hogy a könyvtári dolgozók tisztában legyenek az elvárásokkal, és mindent megtegyenek a minél magasabb látogatottságért. Az egri Bródy Sándor Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese, Sohajdáné Bajnok Katalin azokról a tapasztalatokról beszélt amelyeket saját maga élt meg, a könyvtári minőségbiztosítás terén. Ezután a celldömölki és az Országos Idegennyelvi Könyvtár minőségfejlesztéséről, majd a minőségbiztosítás bevezetésének lehetőségeiről hallhattak előadást a jelenlévők. Végül Nagy Anita, a Europe Direct Hálózat – Balaton Régió Európai Információs Pont irodavezetője adott tájékoztatást a minőségbiztosítás európai dimenzióiról.