2006. március

2007. február 13. (kedd)

Nem ötölnek: hatolnak
Felemelték a mikrohitel felső határát

Ötmillióról hatmillió-háromszázötvenezer forintra emelkedett a mikrohitel felvehető összege, a futamidő pedig az eddigi ötről nyolc évre nőtt.

Nem ötölnek: hatolnak
Felemelték a mikrohitel felső határát

Ötmillióról hatmillió-háromszázötvenezer forintra emelkedett a mikrohitel felvehető összege, a futamidő pedig az eddigi ötről nyolc évre nőtt. Emellett egyszerűsödött a hiteligénylési eljárás is.

A mikrohitel-program feltételei a vállalkozások számára kedvezően módosultak közelmúltban. Krasznai István a Zala Megyei Vállakozásfejlesztési Alapítvány keszthelyi irodájának vezetője elmondta: A gazdasági tárca döntése alapján a hitelösszeg maximumát az eddigi ötmillióról hatmillió háromszázötvenezer forintra (pontosabban 25 ezer eurónak megfelelő összegű magyar valutára) emelték. A lehetséges leghosszabb futamidő öt évről nyolc évre nőtt, a változó kamat mértéke pedig a lebonyolító szervezetek döntése alapján úgy módosult, hogy a mindenkori jegybanki alapkamattól akár -plusz-mínusz- 3 százalékkal is eltérhet. Fontos változás az is, hogy egyszerűsödött a hitel folyósításának eljárása, könnyebbé vált a formanyomtatványok kitöltése. A módosításra azért volt szükség, mert a korábbi, 2005. februári könnyítések ellenére a vállalkozók nem merítették ki a mikrohitelezésre rendelkezésre álló keretösszeget. A kihasználatlanság egyik oka az lehetett, hogy a felmérések szerint a cégek jelentős része 6 millió forint kölcsönösszeget igényelne. Ezt támasztja alá az is, hogy a korábbi években, amikor még szintén ekkora volt a mikrohitel felső határa, a kihasználtság 100 százalékos volt. A kamatmódosítás célja az, hogy kiszámíthatóbbá váljanak a feltételek a vállalkozók számára: a non-profit alapon működő mikrohitelezési rendszerben így a továbbiakban nem feltétlenül követik azonnal a jegybank kamatlépéseit a futamidő során.

A korábbi kedvező feltételeket a módosítások nem érintik. A mikrohitelt továbbra is felvehetik akár kezdő gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozók, csupán 20 százalék saját erőkell hozzá, és az, hogy megfelelően alátámasztott üzleti tervet mutassanak be. A felajánlandó fedezet értékének minden esetben el kell érnie az igényelt hitelösszeg 100 százalékát.

Kikötés, hogy a magyarországi székhelyű, legalább 75 százalékban hazai tulajdonban lévő kérelmező cég éves nettó árbevétele legfeljebb 200 millió forint, foglalkoztatottainak száma legföljebb 9 legyen. Nem módosult az a 2005-től élő szabály sem, hogy az alapvetően beruházási célt szolgáló mikrohitel összegének maximum 50 százaléka a fejlesztéshez kapcsolódó forgóeszközök beszerzésére is fordítható.A kölcsönösszeg minimális futamideje 6 hónap, felvétele után pedig ugyancsak maximum fél év türelmi idő áll a vállalkozó rendelkezésére a törlesztés megkezdéséig. A vállalkozások az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbra is a megyeszékhelyeken működő megyei vállalkozásfejlesztési alapítványokhoz, illetve azok alirodáihoz, jelen esetben a keszthelyihez fordulhatnak mikrohitelért. A kamaton felül e szervezetek a hitel igénylése, folyósítása fejében nem számítanak fel további jutalékot vagy adminisztrációs költséget.

Az új elképzelés értelmében a tavaly decemberben hatmillió forint fölé emelt Mikrohitel és a Mikrohitel plusz konstrukció együttes igénybevételével egy mikrovállalkozás akár huszonegymillió háromszázötvenezer forintos forráshoz is juthat, amellyel egyaránt fedezheti fejlesztési és ahhoz kapcsolódó forgóeszköz-finanszírozási igényét.