2006.04.04.

2007. február 13. (kedd)

Festetics-városok találkozója
Középiskolás vetélkedő és ankét

A Keszthelyi Balaton Színház biztosított helyszínt az idén a Balaton fővárosában tartott Festetics-városok tradicionális találkozójának, melyet esztendőről esztendőre más-más városban tartanak meg.

Festetics-városok találkozója
Középiskolás vetélkedő és ankét

A Keszthelyi Balaton Színház biztosított helyszínt az idén a Balaton fővárosában tartott Festetics-városok tradicionális találkozójának, melyet esztendőről esztendőre más-más városban tartanak meg. Kilenc középiskola nevezését fogadták el arra a történelmi vetélkedőre, melynek célkeresztjében természetesen a mecénás főúr nemes tettei, cselekedetei, élete és munkássága állt. Rendeztek tudományos ankétot is, melynek neves előadói Sopronból, Csurgóról, Csáktornyáról, Hévízről és Keszthelyről érkeztek.

A Fő-téren a Város Napján felavatandó Festetics szobor kivetített makettje mellett a negyedezer esztendős jubileum kapcsán a meghívottakat elsőként Mohácsi József polgármester köszöntötte, kiemelve azokat a rendezvényeket, melyeket a gróf tiszteletére szervezett emlékév kapcsán tartottak, illetve tartanak meg majd. Dr. Czoma László volt a zsűrielnöke a vetélkedőnek, amit a Csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium csapata nyert meg a Keszthelyi VSZK-sok, illetve a bronzdíjas Hévízi Bibó AGSZ előtt.
A Kacsoh Pongrác-teremben a tudományos ankét előadói is Festetics Györgyről értekeztek. Alpárné dr. Szála Erzsébet egyetemi tanár, Horváth József nyugalmazott tanár, Festetics-kutató, prof. Vlagyimir Klasan történész, dr. Szántó Endre történész, dr. Szabó István egyetemi tanár és Cséby Géza irodalomkutató is tudományos igényességgel járták körül életét és munkásságát a grófnak, akire méltán lehetnek büszkék mindenhol, ahová gróf Tolnai Festetics György a lábát betette.