2006. április

2007. február 13. (kedd)

Önkéntes nap
Játszóteret gondoznak, békát mentenek

Ez év áprilisában a világ több mint 100 országában rendezik meg az Önkéntes Fiatalok Világnapját, amelyhez idén első alkalommal Magyarország is csatlakozik.

Önkéntes nap
Játszóteret gondoznak, békát mentenek

Ez év áprilisában a világ több mint 100 országában rendezik meg az Önkéntes Fiatalok Világnapját, amelyhez idén első alkalommal Magyarország is csatlakozik. A rendezvény koordinátora a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány tervei szerint április 29-én, szombaton több száz településen több ezer fiatal végez majd valamilyen közhasznú önkéntes munkát, ezzel is hozzájárulva településük fejlődéséhez és az önkéntes tevékenység elismertetéséhez. Zala megyében a Zalai Falvakért Egyesület karolta fel a kezdeményezést, és kérte együttműködésre az ifjúságot.

A Magyarországon „Közöd! Önkéntes Fiatalok Napja” címet viselő rendezvény szeretné felhívni a fiatalok, a lakosság és a döntéshozók figyelmét az önkéntesség fontosságára. Ezért a helyi közösségekben a fiatalok jól előkészített – a helyi igényekre alapozott – projekteket fognak megvalósítani, minél több helyi embert bevonva a feladatok ellátásába. Kiemelt célja az eseménynek, hogy a fiatalok a társadalom számára ne problémát jelentsenek, hanem a problémák megoldását. Így, ez a nap nemcsak a kapcsolatépítést, hanem a generációk közötti párbeszédet is elősegítheti. A rendezvény koordinátora a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, amely az ifjúsági csoportokkal, az iskolákkal, az önkormányzatokkal, valamint a hazai médiával együttműködve hagyományt kíván teremteni az ifjúsági önkéntesség évi egyszeri megünneplésére. Zala Megyében a Zalai Falvakért Egyesület segít az önkéntes nap megszervezésében. A civilszervezet annál is fontosabbnak érzi a kapcsolódást az április végi rendezvényhez, mert egy sikeres pályázatuknak köszönhetően, az Önkéntes Központ Alapítvány és a Holland Országos Önkéntes Központ támogatásával, június hatodikán, Önkéntes Központ nyílhat Zalaegerszegen. Ennek az intézménynek a fő feladata az önkéntes munka népszerűsítése, valamint önkéntesek közvetítése lesz.
A Közöd! Önkéntes Fiatalok Napja című rendezvénysorozat keretében, április 29-én, Keszthelyen az Ifjúsági Munkacsoport a keszthelyi Europe Direct Hálózat Balaton Régió Európai Információs Ponttal és Eurodesk Ponttal közös programot kíván megvalósítani: az Európai Unió játszóterek korszerűsítésére vonatkozó szabályozását megismerve, a fenntartóval egyeztetve a város egyik frekventált játszóterét „örökbe fogadják”, és a jövőben fokozott figyelmet szentelnek a játszótér rendezettségének, valamint részt vállalnak a felújítási, korszerűsítési munkákban. A gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület egy örökbefogadott forrást, illetve annak környékét tisztítja meg. A Fehér Holló Egyesület a már hagyományos békamentő akcióját szervezi erre a napra.
A szervezők szívesen fogadják további csoportok jelentkezését is. Azok a fiatalok, akik az április 29-i rendezvényen szeretnének résztvenni, jelentkezhetnek a Zalai Falvakért Egyesületnél Zalaegerszegen, vagy a kistérségi esélymenedzsereknél, illetve felhívhatják a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány munkatársait is a 06(70)601-7050-es telefonszámon.