2006.04.03.

2007. február 13. (kedd)

Fátyol nélkül
Kortárs művészet a kastélyban

Az „Iszlám Világ Művésznői – Fátyol Nélkül” címmel nyílt kiállítás a Helikon Kastélymúzeumban. A tárlat Olaszországból érkezett hazánkba április közepén.

Fátyol nélkül
Kortárs művészet a kastélyban

Az „Iszlám Világ Művésznői – Fátyol Nélkül” címmel nyílt kiállítás a Helikon Kastélymúzeumban. A tárlat Olaszországból érkezett hazánkba április közepén. Huszonkét országból, mintegy félszáz kortárs művész alkotása látható az intézmény kocsiházában, május hetedikéig.

„Az iszlám világ kapcsán a televíziók az utóbbi időben a háborúk, a bombarobbanások és egyfajta kelet-nyugati civilizációs szembenállás képeit juttatták el hozzánk. Örülök, hogy akik megnézik az itt kiállított képeket, azok láthatják: az iszlámnak van egy másik oldala is”- ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Helikon Kastélymúzeumban berendezett, „Iszlám Világ Művésznői- Fátyol nélkül” címet viselő kiállítást a kulturális tárca vezetője, Bozóky András.
Czoma László kastélyigazgató köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a figyelemre érdemes művészek hazájukban kezdtek alkotni, majd külföldön – Franciaországban, az Egyesült Államokban, s volt, aki Picasso mellett – tanulva vitt sajátos szín- és formavilágot az iszlám kultúrába. Mint mondta: a tárlaton szereplő alkotók olyan képeket alkottak, amelyeknek csodájára jár az egész világ, mert ezek a művésznők a civilizációk átjárhatóságáról küldenek üzeneteket.
A tárlaton huszonkét ország több mint félszáz kortárs művésznőjének alkotása látható. A művészeti alkotások Algériából, Bahreinből, Bangladesből, Egyiptomból, Indonéziából, Iránból, Irakból, Jemenből, Jordániából, Kuvaitból, Libanonból, Malajziából, Marokkóból, Ománból, Pakisztánból, Palesztinából, Szaúd-Arábiából, Szíriából, Szudánból, Tunéziából, Törökországból és az Egyesült Arab Emirátusokból érkeztek. A hetvennégy, többségében nagy méretű festmény és rézkarc az európai, valamint tengerentúli modern iskolák, stílusirányzatok jegyeit is visszatükrözve kínál egyedi élményt a nézőknek. A kiállított művek a Jordán Nemzeti Szépművészeti Galéria állandó gyűjteményéből valók.