2006. I. negyedév

2007. február 13. (kedd)

„Hídépítés a régiók között „ II.

Három, a természetvédelemhez kapcsolódó előadásra előadást tartottak eddig az osztrák-magyar Phare CBC. Kis projekt Alapból támogatott „Hídépítés” rendezvénysorozatában az első negyedévben Zalában.

„Hídépítés a régiók között „ II.

Három, a természetvédelemhez kapcsolódó előadásra előadást tartottak eddig az osztrák-magyar Phare CBC. Kis projekt Alapból támogatott „Hídépítés” rendezvénysorozatában az első negyedévben Zalában.

Január 24-én, a keszthelyi Városháza dísztermében a Balatoni Nemzeti Park előadása indította a sorozatot. Dr. Kopek Annamária osztályvezető és Somlai Szilárd oktatási felügyelő mutatták be az 1977-től működő nemzeti parkot, annak legértékesebb területeit, a táj-természet, növény- és állatvilág különlegességeit. A tájékoztatási, oktatási tevékenységről szólva a bemutatóhelyek, tanösvények, erdei iskolák, rendezvények és kiadványok széles kínálatáról hallhattak a jelenlévők. A „barátságos természetvédelem” szlogen jelentéséről, valamint a 2007-2013. között tervezett fejlesztésekről is szó esett, kiemelve a Geopark nagy-projektet. Utóbbihoz a Keszthelyi hegység fejlesztési terveit, pl. a Gyenesdiás – Nagymezőn létesülő látogatóközpontot is szívesen kapcsolnák a helyiek.
Máté Zsolt építész a Tihanyi félsziget, Badacsonyi tanúhegyek és a Hévízi tó világörökségi listára kerülését megalapozó tavalyi munkákról tartott rövid beszámolót.
Február 23-án, a zalaszántói Pető-kúriában a sort a Fertő-Hanság Nemzeti Park részéről Fersch Attila osztályvezető és Szabó Renáta idegenforgalmi felügyelő folytatták. A „vasfüggönyös korszaktól” a Fertő-tó két oldalán kihirdetett magyar-osztrák nemzeti parkig és közös Világörökség területig fokozatosan alakult át a katonai jelleg a „szolgáltató nemzeti park” szerepig. Színes felvételekkel illusztrálták a védett területek kezelési teendőit: az őshonos állatok legeltetésétől, a vadgazdálkodáson át, a halászat, nádgazdálkodás mellett a szikes élőhelyek rekonstrukciójáról is képet kapott a hallgatóság. A Keszthely térségieknek különösen tetszett, hogy szervezett, fizetős kenutúrák, hajnali madárlesek indulnak a Fertő nádasaiba. Szomszédolás címén az autós, kerékpáros túrák átvezetnek osztrák területekre is. A Fertő-Hanság Nemzeti Parknál nagyon fontosnak tartják a helyiek részvételét, amit célzott programok is szolgálnak.
Március 23-án, a hévízi Városháza konferenciatermében a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park részéről Alois Lang, az illmitzi látogatóközpont folytatta a sort. A Fertő-vidék két eltérő földrajzi terület, az Alpok és a puszta találkozásánál fekszik. A 2000 m-es magasságkülönbségének is tulajdonítható eltérő jegyek és átfedések rendkívüli fajtagazdagságot őriztek meg.
Az Eszterházy család sétahajója után az első, vendégcsalogató strand az 1930-as években jelent meg (Nezsider). A II. világháború utáni fejlődésben már az 50-es évektől megszületett a helyi, értékőrző aktivitás (biológiai állomás), elbukott a hídépítés megaprojektje. Mára – a kempingeket leszámítva – 14,5 ezer szálláshely, és 1,5 millió évenként vendégéjszakával dicsekedhet a 90 ezer állandó lakost számláló osztrák. A vízhez kötődő turizmus, strandolás, vitorlázás mellett kifejlődött egy sokszínű kínálat, mely a főszezonon kívül is vendéget vonz. Ilyen a kerékpár-, bor- és a széles körben értelmezett natúrturizmus. A burgenlandi Fertő-régió marketing szervezete a helyi turizmus szövetségekkel együttműködve dolgozik. A Nemzeti Park reklámköltségeit a helyi szervezetek vállalják. A 3 különféle zónából a két belső túlnyomórészt magántulajdonban van, hosszú távú bérleti szerződésekkel. Mindezek okán fejlődött ki az a sokszínű együttműködés, amit a Nyugat-Balatonon is sokan szívesen látnának.
Befejezésként az European Green Belt projektről hallottak tájékoztatót a résztvevők, amely a Barent és a Fekete tenger között, – 22 országot érintve – hétezer kilométer hosszúságú területet érint 2007-ig.