2006.04.23.

2007. február 13. (kedd)

Múzeumnyitás: Szent György napján
A Georgikon Majormúzeum tavaszköszöntője

A néphit és a régi kalendáriumok szerint a tavaszkezdet Szent György napjához köthető, amikor a háziállatok kihajtásával, a növényi vegetáció startjához kötötten, a mezőgazdasági munkák beindulásával kezdetét veszi az új gazdasági esztendő.

Múzeumnyitás: Szent György napján
A Georgikon Majormúzeum tavaszköszöntője

A néphit és a régi kalendáriumok szerint a tavaszkezdet Szent György napjához köthető, amikor a háziállatok kihajtásával, a növényi vegetáció startjához kötötten, a mezőgazdasági munkák beindulásával kezdetét veszi az új gazdasági esztendő. A Georgikon Majormúzeumban e dátumhoz kapcsolva szervezték meg azt a gazdasági évkezdő, tavaszköszöntő programot, melynek keretében beindították azokat a pezsgő uradalmi gazdálkodás során használt gépritkaságokat –köztük az 1924-ben gyártott HSCS nyersolaj traktort, és az 1910-ben épített Fowler gőzekét- amelyek a fiatalabbak és idősebbek tetszését egyaránt kiváltották.

Az agrártörténeti matuzsáemek életre keltését követően a házigazda intézmény képviseletében a helyi sajtó munkatársait dr. Szabóné Lázár Ibolya igazgatónő tájékoztatta a nagy gonddal szervezett programok szervezéséről. Mint az igazgatónő érzékeltette: májusban és júniusban és júliusban is, több újdonságszámba menő műsorral is készülnek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum keszthelyi intézményében. Vendégül látnak fafaragó iparművészeket, belekapcsolódnak a „múzeumok éjszakája” országos programba, lesz Szent Iván-éji szabadtéri tűzgyújtás és mezőgazdasági gépbemutatóval is készülnek.

A derűs vasárnap délutáni program keretében a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola diákjai hagyományőrző kultúrműsor bemutatásával tették emlékezetessé a boszorkányhiedelmekhez és gonoszjáráshoz is köthető napot. Havasi Bálint a Balatoni Múzeum igazgatója ajánlotta a látogatók figyelmébe a kézműves gyermekszakkörök tárlatát, melyen helybeli diák alkotókörök munkáit állították ki. Dr. Kovács József professzor, emeritus a sertéstenyésztés hagyományait megelevenítő kiállítás érdekességeiről is vallott. A sertésnemesítés-, tenyésztés-, tartás-, takarmányozás egyetemi szakembere szólt a tárlat egyes darabjairól is.