2006.04.27-29.

2007. február 13. (kedd)

Lobogott a keszthelyi Helikon lángja
Nívós produkciók, versenyprogramok

A helikoni láng meggyújtásával vette kezdetét a három napos keszthelyi Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek nagyszabású rendezvénysorozata.

Lobogott a keszthelyi Helikon lángja
Nívós produkciók, versenyprogramok

A helikoni láng meggyújtásával vette kezdetét a három napos keszthelyi Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek nagyszabású rendezvénysorozata. A Balaton fővárosának vezető képviselői délelőtt a Festetics-kastély parkjában megkoszorúzták a kulturális seregszemle életre hívójának, Festetics Györgynek a szobrát, majd a Helikoni Emlékműnél folytatódott az ünnepség.

Szívesen forgatta volna vissza az idő kerekét Nagyné Varga Melinda a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közművelődési főosztályvezetője, aki mint mondta középiskolásként, szívesen lenne most is részese a kilenc helyszínen bonyolított, reggeltől estig tartó versenyprogramnak, a színpadi előadásoknak, a versenyfilmek és videók premierjének, a képzőművészeti bemutatóknak. A mindösszesen 40 millió forintos költségvetésből összeálló kulturális seregszemlét az eredeti kezdeményezés gondolatának megfelelően, valamennyi dunántúli középiskola művészetekben jeleskedő 3800 tanulója számára rendezték, melyből Zala megyét 800 diák képviselte. Több száz fiatal érkezett Németországból, Hollandiából, Csehországból, Lengyelországból. A résztvevők folyamatosan növekvő száma igazolta, hogy igény van erre a találkozóra, mivel a középiskolák zöme tudatosan készíti fel diákjait a helikoni szereplésre.