2006.05.01.

2007. február 13. (kedd)

Keszthelyen nyitották meg a balatoni évadot
Emléktábla a hajdani hajóépítő műhely alkotójának

Komor, felhős, borús időben kezdődött a hagyományos Balatoni Évadnyitó Ünnepség a keszthelyi mólónál május elsején, de amikor az ünnepség résztvevői felszálltak a Csobánc motoroshajóra, hogy onnan megnézzék amint Kolber István miniszter és Mohácsi József keszthelyi polgármester megkoszorúzza a Balatont, a nap sugarai már szikrázóan tündökölni kezdtek.

Keszthelyen nyitották meg a balatoni évadot
Emléktábla a hajdani hajóépítő műhely alkotójának

Komor, felhős, borús időben kezdődött a hagyományos Balatoni Évadnyitó Ünnepség a keszthelyi mólónál május elsején, de amikor az ünnepség résztvevői felszálltak a Csobánc motoroshajóra, hogy onnan megnézzék amint Kolber István miniszter és Mohácsi József keszthelyi polgármester megkoszorúzza a Balatont, a nap sugarai már szikrázóan tündökölni kezdtek. Ezt a szívmelengető jelenséget többen úgy értelmezték, a balatoni főidénynek kitűnőnek kell lennie.

A vonyarcvashegyi Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar ütemes muzsikája után a móló feljárata mellett mondott köszöntőjében Keszthely polgármestere eképp fogalmazott: „ -Egy elsőrangú, tökéletes és pazar főidényt szeretne mindenki a Balaton fővárosában is. A tó vize szinte iható, megépült a Balaton vízforgatós medence, a Libás strand fejlesztései új erőre kaptak, a strandok minősége első osztályú, a tavi hajózás újólag nagy elánnal indult be. Tehát minden adott ahhoz, hogy ellepjék Keszthelyt a bel- és külföldi vendégek.” Mint mondta: a minőségi turizmus irányában történő elmozdulás létfontosságú a város és a térség szempontjából, ezért a Sziget látvány –és élményfürdő megépítését minden erővel támogatni kell. A polgármester utalt rá: célszerű lenne egy balatoni biztos kinevezése, aki koordinálná a parti települések igényeit, kéréseit.

Dr. Kolber István a turizmusért felelős miniszter Magyarországnak az EU-hoz való csatlakozás második évfordulóján mondott évadnyitó beszédében egyebek mellett arról beszélt: ha nincs meg az idegenforgalom fejlesztésében érdekeltek összefogása, együttgondolkodása, akkor hiába érkeznek euró milliárdok hazánkba, elmarad a siker. Szorgalommal, tehetséggel, serénységgel viszont minden, a turizmushoz kapcsolódó feltételen javítani lehet. A miniszter utalt a példás módon élénkülő belföli tuizmus számadataira és a zalavár-sármelléki Fly Balaton repülőtér modernizációjára is.

A főidény nyitóeseményéhez kapcsolódóan, délután a fenékpusztai Berki Betérő vendéglőnél, gróf Tolnai Festetics György egykori hajóépítő műhelyének helyén, felavatták azt az emléktáblát, amit a Nők a Balatonért Egyesület állíttatott tisztelgésül annak az embernek, aki modernnek számító műhelyével igazi hullámlökést adott a tavi hajózás beindításának.