2006.05.08.

2007. február 13. (kedd)

Polgármesteri sajtótájékoztató
A Libás térség hasznosításáról

Mohácsi József polgármester sajtótájékoztatót hívott össze május elején abból az apropóból, hogy egy rendkívüli, zárt testületi ülésen 13 igen, egy nem és két tartózkodás mellett döntés született a keszthelyi Libás térség majdnem 10 hektáros területének értékesítéséről.

Polgármesteri sajtótájékoztató
A Libás térség hasznosításáról

Mohácsi József polgármester sajtótájékoztatót hívott össze május elején abból az apropóból, hogy egy rendkívüli, zárt testületi ülésen 13 igen, egy nem és két tartózkodás mellett döntés született a keszthelyi Libás térség majdnem 10 hektáros területének értékesítéséről. A meghirdetett ajánlattételi felhívásra mindössze egy érvényes jelentkező akadt és a polgármester szerint 16 évnyi várakozás után, kedvezőtlen ingatlanpiaci helyzetben is sikerült Keszthely számára előnyös adás-vételiszerződést kötni a fővárosi székhelyű Creatura Immobilia Kft.-vel.

A JAVSE és a Libás strand kivételével a Libás térség 99.972 m2-es területe került most értékesítésre az ajánlattételi felhívásban szereplő 10 ezer forintos négyzetméter áron. A bruttó vételár így az egy milliárd forintot is meghaladja. A szerződést május 30-ig aláírják, a beruházó a teljes összeget, az aláírást követő 30 napon belül utalja át majd a város számlájára. Az ingatlan hasznosítására vállalkozók a területen a Helyi Építési Szabályzatra, a város Rendezési Tervére és a Balaton Törvény előírásaira figyelemmel, tíz év alatt a kongresszusi és wellness turizmusra épülő szálloda- és üdülőparadicsomot építenek. A terület vevője és hasznosítója a teljes közművesítésre (az út, a víz, a villany, a gáz, szennyvíz bevezetésére) 300 millió forintot kell fordítson –mondta Mohácsi József. Az összességében 13-15 milliárd forintos fejlesztés során a JAVSE-kikötő szomszédságában különböző kategóriájú wellness- és konferenciaturizmust kiszolgáló hotelek, kereskedelmi egységek, vendéglátóhelyek, sportolásra és szórakozásra alkalmas épületek, apartman házak létesülnek. Felépül itt egy üdülőfalu társas- és magán apartmanokkal, ami túl azon, hogy munkahelyeket teremt, érdekes turisztikai színfoltja lesz a Balaton fővárosának.

Az eladásból befolyó összeg jelentős részét a 2007-ben induló Nemzeti Fejlesztési Tervben meghirdetett EU-s pályázatokra történő bejelentkezésre kívánják elkülöníteni, ahol már 5-10 százalékos önerő is elegendő lesz egy-egy újabb adóbevételeket indukáló nagyprojekt kivitelezéséhez.