2006.05.09.

2007. február 13. (kedd)

Repülővel a Balatonra-
Májusban új London-Balaton járat indul

Május 9-én ünnepélyes keretek között érkezett meg Sármellékre a Ryanair első londoni járata. Az új járat hetente háromszor közlekedik London és Sármellék között.

Repülővel a Balatonra-
Májusban új London-Balaton járat indul

Május 9-én ünnepélyes keretek között érkezett meg Sármellékre a Ryanair első londoni járata. Az új járat hetente háromszor közlekedik London és Sármellék között. Az utasok színvonalas kiszolgálását segíti a szintén ma felavatott modern terminál is. Az eseményen részt vett dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter, Tomasz Kulakowski, a Ryanair közép-európai értékesítési és marketing igazgatója, Gubicza Ágoston, a FlyBalaton repülőtér, Cape Clear Aviation Kft. ügyvezető igazgatója és Horváth Zsolt Csaba, a GKM közlekedési-helyettes államtitkára.

Kolber István a megnyitón elmondta, hogy remények szerint a sármelléki repülőtér szerepének felértékelődése élénkítőleg fog hatni a Nyugat-Dunántúl és a Balaton-térség idegenforgalmára. Ezen cél elérését segíti a turizmusért felelős miniszter által 2005-ben és 2006-ban a légiforgalmi irányító szolgálat kiépítéséhez és az ideiglenes határnyitás költségeinek fedezéséhez összesen nyújtott 58 millió forint állami támogatás. Korábban a reptér már 300 millió forint állami támogatásban valamint a Balaton Fejlesztési Tanács révén 65 millió forint támogatásban részesült. Eddig – Magyarország kereskedelme és idegenforgalma szempontjából egyik legjelentősebbnek számító – Németországba, Dániába, Svájcba közlekedtek járatok a FlyBalaton reptérről. A hazánkba érkező brit turisták száma folyamatos növekedést mutatott az elmúlt 10 évben. 2005 februárjában Nagy-Britannia Németország után második legjelentősebb partnerünkké vált. Más küldő országoktól eltérően a brit vendégforgalom az év nagy részében kiegyenlített. A britek Budapest mellett a Balatont és Nyugat-Dunántúlt keresik fel legszívesebben. A nyitójárat ünnepélyes fogadása alkalmából a Magyar Turizmus Zrt. londoni képviselete tanulmányutat szervezett a magyarországi beutaztatásban jelentős szerepet játszó brit utazási szakemberek, valamint újságírók részére. Május 9-én a Ryanair új járatával hazánkba érkező nyolc utazásszervező cég között megtalálható a tekintélyes TUI UK is. A tizenegy fős újságírócsoport tagjai többek között a „The Times”, az „Active Life”, a „The Guardian Unlimited”, a „Best” és a „Fusion Magazin” médiumokat képviselik. A vendégek a tanulmányút során a balatoni régió nevezetességeivel ismerkednek meg. Hévízen megmártóznak Európa legnagyobb természetes termálvízű tavában, felkeresik a Balaton egyik legrégebbi települését Keszthelyt, lesz alkalmuk hajózni a Balatonon, de aktívabban is tölthetik az időt, például lovaglással, vízisportokkal, vagy madárlessel. Egy 10 kilométeres biciklitúra is szerepel a programok között. Természetesen nem maradhatnak ki a gasztronómiai élvezetek, a helyi borok kóstolása sem. Az utazási szakemberek május 10-én délelőtt szakmai találkozón is részt vesznek, amelynek során tárgyalásokat folytatnak a balatoni régió utazási szakembereivel és szálláshely szolgáltatóival. A külföldiek körében a főváros után a Balaton térsége a legnépszerűbb idegenforgalmi desztinációnk. Az elmúlt esztendőben 2004-hez képest 7%-kal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek a száma. A forgalom növekedéséhez jelentősen hozzájárult a turisztikai szolgáltatások minőségének elmúlt időszakban elkezdődött fejlesztése.
Kolber István elmondta, a kormány prioritásai között előkelő helyen szerepel a Balaton- térség fejlesztésének támogatása.
A turizmusért és regionális fejlesztésért felelős miniszter hozzátette, hogy Sármellék mellett a többi vidéki reptér fejlesztését is támogatja a kormány. A vidéki repterek elősegíthetik a turizmus főváros centrikusságának csökkentését.