2006.05.14.-21.

2007. február 13. (kedd)

XIV. Balaton Fesztivál Keszthelyen
Kulturális és művészeti csemegékkel

Abban a hónapban, amikor simogatóan, virágillattal ránk köszöntött a nyár, amikor legszebb a tó, zsongító a gyönyörű természet, vétkezett mindaz, aki nem látogatott el a Balaton Fesztivál egyhetes rendezvénysorozatára, ahol kulturális és művészeti csemegékkel kényeztették a betérőket.

XIV. Balaton Fesztivál Keszthelyen
Kulturális és művészeti csemegékkel

Abban a hónapban, amikor simogatóan, virágillattal ránk köszöntött a nyár, amikor legszebb a tó, zsongító a gyönyörű természet, vétkezett mindaz, aki nem látogatott el a Balaton Fesztivál egyhetes rendezvénysorozatára, ahol kulturális és művészeti csemegékkel kényeztették a betérőket. A Balaton Színházban, a Városházán és a Sétáló utcában leltek otthonra a muzsika, a tánc, és a többi múzsák legjobbjainak produkciói. A tizennégy nem kerek szám, mégis ünnepi volt ez az egy hét.

A kulturális kormányzat ugyanis 2006-ra „A Kultúra Magyar Városa” címmel tüntette ki Keszthelyt. Ez önmagában is öröm, de folytathatjuk a sort: a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége az előző tizenhárom fesztivál magas színvonalát ismerte el azzal, hogy a Nyugat-Balaton kiemelkedő kulturális rendezvényét tagjai sorába fogadta. A Szegedi Szabadtéri Játékok, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és más rangos hazai művészeti rendezvény mellé sorolták a Balaton Fővárosának fesztiválját. A balatoni előszezon legnagyobb kulturális és idegenforgalmi eseménysorozata megannyi érdekes programmal csábított. Megnyílt a Szigligeten élő művészházaspár Bokros Júlia keramikus és Bokros László festőművész hetven alkotásából összeállított kiállítás; a Budapest Balett társulata a legmodernebb mozgásművészeti törekvésekből adott nagyszerű ízelítőt, Kegye János pánsípon, Bajtala Emese hárfán muzsikált a városházán, volt Mozart-emlékest, jazz-találkozó, francia sanzonest, s ebben az évben a IX. Balaton Társastáncversenyen újra izgulhattak kedvenc párosukért az érdeklődők. A 2006. évi Helikoni Diáknapok győztesei a belvárosi Sétáló utcában adták elő darabjaikat, zenéltek, énekeltek. Az eseményt Cselényi László, a Duna Televízió elnöke nyitotta meg. Az ünnepélyes megnyitó hallgatóságát, Szenthelyi Miklós hegedűművész és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar muzsikája köszöntötte. Keszthely ismét igazolta, hogy aspiráns lehet az egyelőre még nem létező „fesztiválok magyar városa” címre is.