2006.05.24.

2007. február 13. (kedd)

A keszthelyi iskolások megtanulták
Az italosdoboz gyűjtve és lapítva jó

Sikeresen zárult Keszthelyen a tavalyi évben útjára indított környezetvédelmi akció: összesen több mint 3 tonna italos kartondoboz gyűlt össze az ÖKO-Pannon Kht., az Italos Karton Egyesülés és a VÜZ Kft. közös italos kartondoboz-gyűjtő akciójában.

A keszthelyi iskolások megtanulták
Az italosdoboz gyűjtve és lapítva jó

Sikeresen zárult Keszthelyen a tavalyi évben útjára indított környezetvédelmi akció: összesen több mint 3 tonna italos kartondoboz gyűlt össze az ÖKO-Pannon Kht., az Italos Karton Egyesülés és a VÜZ Kft. közös italos kartondoboz-gyűjtő akciójában. A gyűjtésben résztvevő legeredményesebb iskolákat és osztályokat értékes díjak is várták. Az akcióban a legtöbb italos kartondobozt a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola diákjai gyűjtötték, ezért ez az iskola nyerte az akció fődíját, a 200.000 forint értékű sportszervásárlási utalványt. A versenyben legtöbbet gyűjtő három osztály jutalma pedig egynapos, izgalmas osztálykirándulás volt.

A tavaly ősszel közzétett felhívásra öt vállalkozó szellemű és a környezettudatos nevelés mellett elkötelezett iskola (az Egry József, a Nagyváthy János Szakközépiskola, a Csokonai ÁMK, a Csány-Szendrey Belvárosi és a Zöldmező Utcai Általános Iskola) válaszolt, akik lelkesen vetették bele magukat a gyűjtésbe. Az akcióban, amelynek alapvető célja a gyermekek szelektív hulladékgyűjtésre való nevelése és ösztönzése volt, az iskolák és az osztályközösségek április végéig gyűjthették az italos kartondobozokat.

„Az italos kartondoboz-gyűjtő akció sikeres zárása példás bizonyíték arra, hogy nem hiábavaló a pedagógusok, a szakemberek és az önkormányzat összefogása a környezet megóvása érdekében”– mondta bevezetőjében Mohácsi József, Keszthely polgármestere.

A fél évig tartó akció során összesen 3.107 kilogramm italos kartondobozt gyűjtöttek össze a keszthelyi iskolások. Természetesen édesebb az öröm, ha ajándék jár a szorgalmas munkáért. A dobogó legmagasabb fokát a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola diákjai foglalhatják el, akik összesen 1542 kg italos kartondobozt gyűjtöttek, mellyel kiérdemelték a 200.000 forint értékű vásárlási utalványt. Ez azt jelenti, hogy az iskola minden tanulója összegyűjtött több mint 100 darab tejes vagy gyümölcsleves dobozt. Az osztályok közötti versenyben az első helyezést a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola 3/a. osztálya érte el az egy főre számított 12,48 kg-mal. Az osztályközösség jutalma egy egynapos szakmai tanulmányi kirándulás, melynek keretében a gyerekek megismerkedhetnek a papírgyártás folyamatával, az italos kartondobozok hasznosításának gyakorlatával, a nap második felében pedig egy szórakoztató programon is részt vehetnek.

Második helyen végzett a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola 2/b osztálya a fejenkénti 9,52 kg eredménnyel, a bronzérmes pedig a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola 2/a osztálya lett egy főre számított 7,96 kg doboz összegyűjtésével. A második és a harmadik helyezett osztályok jutalma egy egész napos természetvédelmi kirándulás.

A felsorolt értékes ajándékok mellett az Italos Karton Egyesülés minden résztvevő iskola számára egy újrahasznosított italos kartondobozokból készített iskolai faliújságot ajándékozott.

A sikeres év után a szervezők remélik, hogy a diákok megismerték az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének fontosságát, és a családjuk körében a jövőben is odafigyelnek majd e csomagolás helyes gyűjtésére. A mostani akció során az iskolások által gyűjtött italos kartondobozok a VÜZ Kft. válogatóművébe kerültek, ahol bálázták, majd az újrahasznosítás helyére szállították azokat. A Keszthelyen gyűjtött italos kartondobozok feldolgozása a németországi Niederauer Mühle Papírgyárban történik majd, mivel az italos kartondobozok anyagának 75 százaléka papír.

„Az akcióban résztvevő gyerekek példát mutattak környezettudatos magatartásból és szorgalomból egyaránt” – mondta Pribelszki Edina, az ÖKO-Pannon Kht. kommunikációs csoportvezetője. „Reméljük, hogy a keszthelyiek lendülete nem törik meg, és az akció végeztével az italos kartondobozok a szelektív gyűjtőszigetek sárga jelzésű, műanyaggyűjtő konténereibe kerülnek majd.” – tette hozzá.