2006.06.03.

2007. február 13. (kedd)

Programlavina Keszthely Város Ünnepnapján
Nők tárlata, könyvbemutató, Balaton-parti-fieszta

Az ünnepi képviselő-testületi ülésen és Festetics György szobrának felavatásán túl több, kulturális, szórakoztató és sportrendezvénynek is helyet adott a Város Napja alkalmából a Balaton fővárosa.

Programlavina Keszthely Város Ünnepnapján
Nők tárlata, könyvbemutató, Balaton-parti-fieszta

Az ünnepi képviselő-testületi ülésen és Festetics György szobrának felavatásán túl több, kulturális, szórakoztató és sportrendezvénynek is helyet adott a Város Napja alkalmából a Balaton fővárosa. A Festetics emlékév jegyében került sor a „Víz és a Fény” címmel, harmadik alkalommal a Balaton Színházban megrendezett tárlat megnyitására. A nagyszabású országos képző– és iparművészeti kiállításon ötven kortárs női alkotó műveit tették közszemlére. A helyi önkormányzat, a Goldmark Művelődési Központ, a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete közösen szervezte a képzőművészeti tárlatot, amelyik a kyotói egyezmény által felvetett globális környezeti problémákat járta körül, szabad teret engedve a művészek gondolatvilágának. A kiállítást dr. Feledy Balázs művészetörténész nyitotta meg. A vendégeket Mohácsi József polgármester is köszöntötte, aki a féltő női lélekkel megálmodott örükbecsű alkotások értékeiről is beszélt.

„Keszthely emléktáblái és köztéri szobrai” címet kapta a Pappné Beke Judit által írt könyv, melynek bemutatóját szintén a színházban tartották meg. A gyűjteményes kiadvány szerkesztője több mint kétszáz köztéri alkotás, szobor és emléktábla elkészítésének körülményeit írja le nagy precízséggel és alapossággal.

A Balaton-parti zenepavilon környezetében tartott rendezvények látogatottságára a rossz időjárás ugyan rányomta a bélyegét, a szabadtéri programokat azért rendre megtartották. Félszázan neveztek a városi futóversenybe, melynek eredményhirdetését több korcsoportban a szabadtéri színpad mellett tartották meg. Három helyi középiskola diákjai indultak a délutáni evezős versenyen és szép számmal rajtoltak a Pünkösdi Regatta vízi járművei is. A hideg, szeles, olykor esős idő ellenére koncertezett a gyerekeknek a Monó Manó Együttes és őket játszóházak is várták. Szerepelt a Gyenes Néptáncegyüttes, Chubby Presley: a „keszthelyi Elvis”, a Night Coffe zenekar és a Roulette zenekar is. A rendezvény este tűzijátékkal zárult.