2006.05.30.

2007. február 13. (kedd)

KIRÁNDULÁS JÁRT A SZORGOS GYŰJTÉSÉRT

Jutalom osztálykiránduláson járt az a három általános iskolai osztály, akik a legtöbb tejes és üdítős dobozt gyűjtötték az ÖKO-Pannon Kht., az Italos Karton Egyesülés és a VÜZ Kft. közel fél évig tartó italos kartondoboz-gyűjtő akciójában.

KIRÁNDULÁS JÁRT A SZORGOS GYŰJTÉSÉRT

Jutalom osztálykiránduláson járt az a három általános iskolai osztály, akik a legtöbb tejes és üdítős dobozt gyűjtötték az ÖKO-Pannon Kht., az Italos Karton Egyesülés és a VÜZ Kft. közel fél évig tartó italos kartondoboz-gyűjtő akciójában. A győztes Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola 3/a osztálya a Csokonai Általános iskola legszorgalmasabb diákjaival együtt a budapesti Dunapack papírgyárban megtekinthette a szelektíven gyűjtött papírhulladékok újrahasznosítását, majd a Fővárosi Állatkertbe látogatott. A 2. és 3. helyezett – a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola 2/b és 2/a osztálya – természetvédő kiránduláson vehetett részt a nagyatádi Vidra Parkban.

A VÜZ Kft., az ÖKO-Pannon Kht., és az Italos Karton Egyesülés 2005 őszén hirdette meg a keszthelyi általános iskolák számára italos kartondoboz-gyűjtő akcióját. A felhívásra 5 vállalkozó szellemű és a környezettudatos nevelés mellett elkötelezett iskola (az Egry József Általános Iskola, a Nagyváthy János Szakközépiskola, a Csokonai Általános Művelődési Központ, a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola és a Zöldmező Utcai Általános Iskola és Speciális Szakiskola) válaszolt, akik lelkesen vetették bele magukat a gyűjtésbe. Az akcióban, amelynek alapvető célja a gyermekek szelektív hulladékgyűjtésre való nevelése és ösztönzése volt, az iskolák és az osztályközösségek április végéig gyűjthették az italos kartondobozokat.

A fél évig tartó akció során összesen 3.107 kilogramm italos kartondobozt gyűjtöttek össze a keszthelyi iskolások. A dobogó legmagasabb fokát a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola diákjai foglalhatják el, akik összesen 1542 kg italos kartondobozt gyűjtöttek, mellyel kiérdemelték a 200.000 forint értékű vásárlási utalványt.

Az osztályok közötti versenyben az első helyezést a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola 3/a osztálya érte el az egy főre számított 12,48 kg-mal. Az osztályközösség jutalma és a egy egynapos szakmai tanulmányi kirándulás volt, melynek keretében a gyerekek a budapesti Dunapack papírgyárba látogattak, ahol megnézhették a szelektíven gyűjtött papírhulladék kezelésének folyamatát, a délutánt pedig a Fővárosi Állat- és Növénykertben töltötték. A kiránduláson részt vett az iskolai versenyben második helyezett Csokonai Általános Iskola 20 legszorgalmasabb diákja is.

A második és harmadik helyezett diákoknak is különleges élményben lehetett részük: a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola 2/a és 2/b osztálya Nagytádra, egy vidra parkba utazhatott, majd a balatonedericsi Afrika Múzeumban ismerkedhetett az afrikai állatokkal.

A sikeres akció után a szervezők remélik, hogy a diákok megismerték az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének fontosságát, és a családjuk körében a jövőben is odafigyelnek majd e csomagolás helyes gyűjtésére. A mostani akció során az iskolások által gyűjtött italos kartondobozok a VÜZ Kft. válogatóművébe kerültek, ahol bálázták, majd az újrahasznosítás helyére szállították azokat. A Keszthelyen gyűjtött italos kartondobozok feldolgozása a németországi Niederauer Mühle Papírgyárban történik majd, mivel az italos kartondobozok anyagának 75 százaléka papír.