2006.06.07.

2007. február 13. (kedd)

A közbiztonságról egyeztettek
Több rendőr és gyakoribb sebességmérés a Balaton parton

A Zala Megyei Rendőr Főkapitányság koordinálja idén a turizmussal összefüggő rendőri feladatokat a szezonban Balaton parton.

A közbiztonságról egyeztettek
Több rendőr és gyakoribb sebességmérés a Balaton parton

A Zala Megyei Rendőr Főkapitányság koordinálja idén a turizmussal összefüggő rendőri feladatokat a szezonban Balaton parton. Egyebek mellett erről is szó volt Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság Keszthelyen tartott nyitó munkaértekezletén. A tanácskozáson részt vett többek között Cséza István alezredes, a bizottság soros elnöke, dr. Hatala József vezérőrnagy, az Országos Rendőr Főkapitányság közbiztonsági főigazgatója, dr. Nemes Zoltán dandártábornok zalai, Váradi Károly ezredes veszprémi és dr. Dégi Endre dandártábornok, somogyi rendőrfőkapitány. A résztvevők a turisztikai szezonra való eddigi felkészülésről, és a várható feladatokról egyeztettek a Balaton Színházban. Házigazdaként jelen volt az egyeztetésen Mohácsi József keszthelyi polgármester is.

A három Balaton parti megye rendőreinek évről-évre megnövekedett feladatot adnak a nyári hónapok. Zala, Somogy és Veszprém ezért is határozott úgy évekkel ezelőtt, hogy a lehető legszélesebb körű együttműködésre törekednek munkájukban. A legfontosabb teendőket minden évben, a szezon előtt egyeztetik, és közösen határozzák meg a konkrét feladatokat, hatékonynak ítélt módszereket. A bizottság a szezon végéig kéthetente ülésezik, hogy megvitassák az éppen aktuális tennivalókat.

A nyitó tanácskozás fontosságát jelezte idén is, hogy a bizottság soros elnöke Cséza István alezredes és a három megyei rendőrfőkapitány mellett dr. Hatala József vezérőrnagy, az Országos Rendőr Főkapitányság közbiztonsági főigazgatója is részt vett a megbeszélésen.A rendezvényen elhangzott: a 2005-től napjainkig készült nyári bűnügyi statisztikák azt mutatják, ha lassú ütemben is, de csökken a bűnesetek száma a Balaton parton. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy az idényre megsokszorozzák a rendőri létszámot a tó körül, és hatékonyak a diákok bevonásával néhány éve működő bűnmegelőzési irodák is. A keszthelyi kapitányság illetékességi körzetében idén is többen teljesítenek majd szolgálatot és a munkába bevonják a polgárőr egyesületeket is. Várhatóan számos plusz feladatot ró majd a rend őreire a rendezvények magas száma. Ezekből idén a tavalyinál mintegy húsz százalékkal terveznek többet a zalai Balaton parton.

Továbbra is figyelmet fordítanak a gyorshajtók kiszűrésére, a traffipaxok gyakran feltűnnek majd a tóparton. Különösen a déli oldalon lehet számítani a sebességmérésekre, mert az autópálya átadása után a településeken átvezető utakon megcsappant a forgalom, ez pedig többeket arra késztet, hogy a megengedettnél jobban nyomják a gázpedált.

A tanácskozáson nem csak a parton, hanem a vízen, vízben folyó munkáról is szó volt. Elhangzott a szárazföldön szolgálatot teljesítő egységekkel szemben a vízirendőrök idén is az év közben megszokott létszámmal teljesítik feladatukat. A felkészülés nagyrészt már lezajlott, néhány hajójukon kell még elvégezni javításokat. A vízi mentésbe idén is bekapcsolódik a Vízimentők Balatoni Szakszolgálata, akikkel a hatékonyság érdekében igyekeznek szorosan együttműködni.