2006.07.06.

2007. február 13. (kedd)

Városszemle főidényben
Keszthely jól gondozott

A „Balaton Fővárosához” méltóak a gondozott zöldterületek, az ápolt strandok, szépek és virágosak Keszthely közterületei –foglalta össze Mohácsi József polgármester a július derekán tartott városszemle tapasztalatait.

Városszemle főidényben
Keszthely jól gondozott

A „Balaton Fővárosához” méltóak a gondozott zöldterületek, az ápolt strandok, szépek és virágosak Keszthely közterületei –foglalta össze Mohácsi József polgármester a július derekán tartott városszemle tapasztalatait. A főidény kezdetére időzített településbejárás elsősorban a strandokra, a városi piacra és a sétáló utcára fókuszált.

A szemlebizottság a bejárásra bérelt buszt a Libás strand keleti parkolójában leállítva kezdte vizsgálódását. Az egész környék végre rendezett képet mutatott: megtisztították ugyanis a vasút és strand menti csatorna melletti területet, és a parkoló környékét is rendbe tették, lekavicsozva az autós várakozóhelyeket. A Libás jövőre akár fizetős is lehet, mivel a bejárati épület is elkészült továbbá a szükséges infrastruktúrális beruházások kivitelezése is folyamatos. Ha a strand bejárata melletti árkot kitisztítják, úgy itt akár horgászcsónakok is elhelyezhetők lesznek. A megvalósítás lehetőségét a Balatoni Fejlesztési Iroda munkatársai is vizsgálják. Bár ezúttal a Libás mólóra vezető út elején, a város tulajdonában lévő lejáró út feljáratánál nem volt kint a „Magánterület, tilos a bemenet” tábla oda kell hatni arra, hogy a fenti terület mindenkor szabadon átjárható legyen –hangoztatták többen.

A Hullám Hotel és a Balaton Szálló között épülő díszburkolati sétány gyakorlatilag elkészült. Szinte csak a növények telepítése maradt hátra. A szemlézők egyetértettek abban, hogy a sétányok folyamatos tisztítására, további pihenőpadok kihelyezésére, kevéssé „szemetelő” fák telepítésére, a régi lámpaoszlopok cseréjére is figyelmet kell fordítani. Szó esett az üresen álló part-menti pavilonok hasznosítási lehetőségéről, majd a Sziget-fürdő napózóteraszát nézte meg az alkalmi grémium. A napernyős nyugágyak kihelyezését szorgalmazó polgármester bejelentette: október 31-ig kell döntést hozniuk arról, épüljön-e élmény –és látványfürdő a szigeten. Borosné Eitner Kinga javasolta, hogy a fürdőzőket zavaró hattyúk etetésére a strandtól távolabb eső helyet jelöljenek ki. A résztvevők mind a városi strand, mind a Helikon strand gondozottságáról pozítívan nyilatkoztak. Elhanyagoltnak és gazosnak mutatta viszont magát a Sport Camping és a volt Halász Csárda környéke, amit a városban dolgozó mintegy 70-80 közhasznú munkás segítségével kell mielőbb rendbe tenni –hangzott a verdikt.

Vargáné Várkonyi Erzsébet az Amazon szálló csigalassú felújításának okairól érdeklődött. Szerinte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál, mint eljáró építéshatóságnál kell elérni, hogy megszűnjön itt a tarthatatlan állapot. Ha továbbra sincs változás, akkor városnak kezdeményeznie kell a kezelői jog megszerzését az épület fölött, vagy akár a tulajdonba vételt is –vélekedett a képviselő.