2006.07.14.

2007. február 13. (kedd)

Rádió-televízió Múzeumot avattak
Gramofonok, Kékesek, Orionok

Nem volt még Magyarországon olyan kiállítás, ahol egyben tekinthetik meg a látogatók a régi rádiókat, lemezjátszókat, zeneszekrényeket, magnókat és a magyar televíziózás kezdetétől, úgy 1956-tól Magyarországon gyártott tv-készülékeket.

Rádió-televízió Múzeumot avattak
Gramofonok, Kékesek, Orionok

Nem volt még Magyarországon olyan kiállítás, ahol egyben tekinthetik meg a látogatók a régi rádiókat, lemezjátszókat, zeneszekrényeket, magnókat és a magyar televíziózás kezdetétől, úgy 1956-tól Magyarországon gyártott tv-készülékeket. A Kossuth és Georgikon utcák sarkán található, az 1820-as években épült egykori késő barokk stílusú, fa gerendás magtárépületben Nádler József helyi vállalkozó megalapította a Rádió és Televízió Múzeumot, így mostantól közkinccsé lehet a 600 darabos gyűjtemény több mint fele.

Nádler József több mint négy évtizede gyűjti a régi készülékeket és azokhoz kapcsolódó dokumentumokat. Fölmerült az ötlet: a régi, csodás készülékeket kiállítás formájában be kell mutatni a nagyközönségnek is. Az önkormányzat ötven évre használatba adta a három részből álló, 210 m2-es ingatlant, ahol elhelyezhetővé vált mintegy 350 darab, többségében még ma is működőképes műszaki relikvia. A földszinten félszáz a hőskorból származó Orion, Videoton márkájú készülék került a polcokra. A magtár padlásrészén pedig a rádiók, magnók, lemezjátszók idézik a régi korokat. Az ipartörténeti érdekességeket kínáló kiállítás az 1930-as évek végétől mutatja be a szebbnél szebb remekműveket, gramofonokat, a tetszetős formájú polírozott dobozba épített mesterremekeket. A látogatókat a harmincas-negyvenes évtizedbe repítik a korabeli hanganyagok és zenék is. A kezdeményezést felkaroló Mohácsi József országgyűlési képviselő az intézmény avatóünnepségén egyebek mellett kifejtette: a Nógrád megyei Péren a napokban nyílt rádiómúzeum sem darabszámával, sem értékességével nem kelhet versenyre a keszthelyivel.