2006. július

2007. február 13. (kedd)

Segítség az álláskeresőknek
Tesztelik a foglalkoztatási adatbázist

Fontos állomáshoz értek a Keszthely-Hévízi Foglakoztatási Paktum aláírói, illetve a térségben élő munkanélküliek. Keszthely környékén ugyanis az országban elsőként valósulhat meg a kistérségi szintű álláskeresés.

Segítség az álláskeresőknek
Tesztelik a foglalkoztatási adatbázist

Fontos állomáshoz értek a Keszthely-Hévízi Foglakoztatási Paktum aláírói, illetve a térségben élő munkanélküliek. Keszthely környékén ugyanis az országban elsőként valósulhat meg a kistérségi szintű álláskeresés. Az ehhez szükséges adatbázist már tesztelik, és ha a szakemberek mindent rendben találnak, hamarosan üzembe helyezik a rendszert. Ezzel párhuzamosan megkezdődött azoknak a projekteknek az előkészítése, amelyek a helyi adottságokat,és a jövőbeni pályázati lehetőségekhez figyelembe véve illeszkednek a térség foglalkoztatási stratégiájához.

Jelentős sikereket ugyan még nem könyvelhetnek el, ám ha lassan is, de haladnak a kijelölt úton az idén tavasszal létre jött Keszthely-Hévízi Foglalkoztatási Paktum szereplői. A kistérségi társulás, a Zala Megyei Munkaügyi Központ, illetve annak helyi kirendeltsége és a többi partner nagy reményeket fűz a munkahelyteremtést segítő, és a munkanélküliség csökkentését célzó megállapodáshoz. Kapcsándy Mária, a megyei munkaügyi központ keszthelyi Kirendeltségének vezetője is bízik a program sikerében. Mint mondja, nagyon örül a foglalkozatási paktum létrehozásának, és hisz abban, hogy új erőforrásokat tudnak találni a térség munkaügyi helyzetében felmerülő gondok megoldására. Reményei szerint aránylag rövid időn belül nőhet a foglalkoztatottság, új munkahelyek jöhetnek létre, illetve a képzési rendszerben is elősegíthetnek olyan változásokat, amelyek jó irányba mozdítják el dolgok alakulását. Fontosnak tartja megemlíteni azt is: túl azon, hogy a munkaügyi központ vezetőjeként hivatalból is ez a munkája, de ha ezen túl még vannak olyan kezdeményezések, amelyek javulást hozhatnak e téren, természetes nem sajnálja a plusz időt,és a fáradtságot, kiveszi a részét a feladatokból.

A társulás elnöke, Mohácsi József és Huszti Levente projektmenedzser szerint a visszajelzésekből kitűnik, hogy mindenki gyors látványos és pénzben is kifejezhető eredményeket szeretne látni. Erre azonban még várni kell, egyelőre az együttműködés kultúráját kell megtanulni, és nagy hangsúlyt kell fektetni az előkészítésre. Úgy, ahogy a gondos gazdának is előbb felszántani, megtrágyázni a földet, kiválasztani a vetőmagot. Hamarosan véget ér azonban ez az előkészítő szakasz, és az első jelentős állomáshoz érkezik a paktum. Elkészült ugyanis a foglalkoztatási adatbázis teszt-verziója, mely az országban elsőként kínál kistérségi szintű álláskereső lehetőséget, munkaerő-piaci információkat. A nyár hátralevő részében a programban résztvevő települések közül tizenhat helyre kihelyezik azokat a számítógépeket, amelyeken keresztül a rendszer üzemelni fog. Ezzel azok számára is szeretnék biztosítani a hozzáférést, akiknek otthonában nincs lehetőség számítógép, illetve internet használatára. Ezzel párhuzamosan megkezdődött azoknak a projekteknek az előkészítése is, amelyek illeszkednek a térségi foglalkoztatási stratégiához, a helyi adottságokhoz és a jövőbeni pályázati lehetőségekhez. A projektmenedzser szerint újabb együttműködések és egyre inkább körvonalazódó elképzelések fogalmazódnak meg az egyes műhely-beszélgetések során. Előrelépést jelenthet a foglalkoztatási helyzet alakulásában az is, hogy elkészült a zalavár-sármelléki reptér közvetlen közelében található területekre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány, amelyre egy az Ipari Park cím elnyerésére kiírt pályázathoz volt szükség. További jó hír, hogy a kistérség 40 ezer Euro vissza nem térítendő támogatást nyert a GRIP-IT INTERREG „C” pályázaton fenntartható turizmusfejlesztésre. A foglalkoztatási paktum keretében szervezett szlovén tanulmányutakon is újabb ötletek születtek, így elképzelhető, hogy a határmenti együttműködéseket támogató újabb INTERREG pályázatokat is beadhat a térség.