2006.06.29.

2007. február 13. (kedd)

Sínen voltak
Európa-piknik

Egyre pozitívabbak a magyar lakosság körében végzett legújabb Eurobarometer közvélemény-kutatás eredményei az Európai Unió megítélését illetően.

Sínen voltak
Európa-piknik

Egyre pozitívabbak a magyar lakosság körében végzett legújabb Eurobarometer közvélemény-kutatás eredményei az Európai Unió megítélését illetően. Nagyjából ezt támasztotta alá az a Balaton környékén élő diákoknak szervezett program is, ami a „Sínen vagyunk” címet kapta. A szervezők célja az volt, hogy a régióban, de főképp a Keszthely környéki hátrányos helyzetű általános iskolások körében is felkeltse az érdeklődést az EU iránt, lehetőséget biztosítva a játékos formában történő megismerésre, valamint a gyakorlati tapasztalatszerzésre. Az egész napos balatongyöröki rendezvényen a segítőkkel együtt mintegy félszázan vettek részt.

Keszthelyről –stílszerűen- a nosztalgia-gőzössel indultak el lelkes fiúk és lányok a közelmúltban lezajlott balatongyöröki Európa-piknikre, amely a „Sínen vagyunk” címet kapta. A rendezvényre tizenegy általános iskola nevezte negyvenkét diákját. Volt, aki kimagasló eredményt ért el iskolai tanulmányaiban, vagy valamely művészeti ágban, esetleg a sport területén. Ez nagyban segítette őket abban, hogy sikerrel vegyék az akadályokat. A helyszínen fotós, operatőr, grafikus, krónikás, kórista és kukta csapattá szerveződött kis közösség az Europe Direct Információs Hálózat keszthelyi munkatársainak, és főképp a média területén dolgozó fiatalok segítségével teljesítette a játékos feladatokat. Az Európai Unió jelmondatának -„Egység a sokféleségben”- többrétű értelmezése kihívás volt a nap során. A lehető legszínesebb tevékenységeken keresztül bizonyították a tizenévesek, hogy értik az európai szellemiséget, szívesen fogadnak új ismereteket, sőt sok esetben határozott véleménnyel bírnak az EU bővítéséről, a tagság megítéléséről. Jó volt látni a betervezett játékokra nyitott fiatalokat. Talán továbbgondolásra is érdemes, hogy iskolán kívüli foglalkozások keretében hogyan lehetne megszólítani az európai ismeretekre rendkívül fogékony diákokat. Bár az egyik cél éppen ez volt, a szervezők mégis maguk is meglepődtek látva, hogy a közös élmények mennyire motiválják a gyerekeket és a közösségi programnak milyen összetartó ereje van. Mint mondták: remélik, hogy nemcsak a fiatalok, hanem közvetve a szülők, rokonok, és a pedagógusok is részesei lehettek a nap történéseinek. Bizonyára soknak szerez majd örömet, amikor viszontlátják munkájuk gyümölcsét az elkészült rövidfilmben, a diákújság hasábjain, és a fotósorozaton. Ezt felismerve – a Nyugat-Balatoni Média Alapítvány, valamint a helyszínt biztosító Zalai Gyermek- és Ifjúsági Közalapítványhoz hasonlóan- talán egyre többen nyújtanak segítséget az ilyen, és ehhez hasonló programokhoz. Már csak azért is, mert az egész napos felhőtlen szórakozáson túl a tájékozottság, valamint gyermekeink jövője mindannyiunk közös felelőssége és érdeke.