2006.07.22.

2007. február 13. (kedd)

Működő muzeális matuzsálemek
Gépbemutató a majormúzeumban

Működés közben tekinthették meg a Georgikon Majormúzeum látogatói július utolsó előtti szombatján az agrárium hőskorát idéző muzeális értékű gépeket, technikai eszközöket és berendezéseket.

Működő muzeális matuzsálemek
Gépbemutató a majormúzeumban

Működés közben tekinthették meg a Georgikon Majormúzeum látogatói július utolsó előtti szombatján az agrárium hőskorát idéző muzeális értékű gépeket, technikai eszközöket és berendezéseket. Az intézmény ugyanis hagyományteremtő szándékkal gépbemutatót szervezett, melyre meghívást kaptak társintézmények és magángyűjtők is. A több tucat agrárműszaki emlék a hajdani mezőgazdaság világát idézte, csakúgy, mint a tudományos előadások, amelyeket ugyancsak ezen a napon hallgattak meg az érdeklődők.

A hajdani Festetics-uradalom példaértékű gépesítéséről is beszélt megnyitójában dr. Szabóné Lázár Ibolya múzeumvezető. Utalt arra, hogy az évtizedekkel ezelőtt szolgált masinákra sokak voltak kíváncsiak, ezért a géptalálkozónak a jövőben folytatása lesz.

Európában nagy hagyományai vannak az efféle találkozóknak és ott jobban megbecsülik a még működőképes matuzsálemeket, mint itthon –mondta el megnyitójában Mohácsi József polgármester, aki szerint illik és kell dicsekedni az agrárium korabeli műszaki fejlesztéseivel. A turisztikai kínálatot növelő, értékőrző kuriózum-program a nagy hőség ellenére rengeteg embert vonzott. A század eleji gőzgépekben, nyersolajos traktorokban, erőgépekben, makettekben nem csupán a gépbarátok gyönyörködtek.