2006.09.09.

2007. február 13. (kedd)

Tanévnyitó a Pannon Egyetemen
Legfontosabb a minőség

A keszthelyi Georgikon Karon tartotta az intézmény központi tanévnyitó ünnepségét a Pannon Egyetem.

Tanévnyitó a Pannon Egyetemen
Legfontosabb a minőség

A keszthelyi Georgikon Karon tartotta az intézmény központi tanévnyitó ünnepségét a Pannon Egyetem. Szeptember első napjaiban lezárult a beiratkozási, regisztrációs időszak: a nagy múltú intézményben idén 3225 elsős, és közel 11400 nappali tagozatos hallgató kezdte meg a tanulmányait. Az egyetem rektora és a meghívott államtitkár, Arató Gergely is a minőség biztosításának fontosságát emelte ki ünnepi beszédében.

A nagy hagyományokkal rendelkező Pannon Egyetem tanévnyitó ünnepségén idén is a megszokottak szerint zajlottak az események: az elnöki tanács bevonulása után az intézmény rektora köszöntötte a jelenlévőket, köztük a Georgikon Kar elsőseit, dr. Dublecz Károly dékán pedig kézfogással üdvözölte a fiatalokat, miután az egyetem hallgatóivá avatták őket. Természetesen idén is adtak át díszokleveleket, díjakat és kitüntetéseket.

Dr. Gaál Zoltán rektor beszédében kiemelte: azzal, hogy hazánk belépett az Európai Unióba, a magyar felsőoktatási intézmények versenytársainak száma drámaian megnőtt. A Pannon Egyetem életében azonban a minőség és az innováció meghatározó szerepet kapott, így van esély az életben maradásra, és a versenyképes diplomások „kinevelésére”. Mint mondta: a huszonegyedik század értelmisége, szakembere minőségi kell, hogy legyen, e tekintetben semmiféle magyarázkodásnak, mellébeszélésnek nincs helye. A rektor hangsúlyozta: az ő dolga, hogy olyan magasra segítse az egyetememet, amennyire csak tudja, hiszen ez a jövő záloga, ennek a kis nemzetnek a minőség a legfontosabb kincse. Reményét fejezte ki, hogy öt-hat év múlva látható lesz fejlődés eredménye, hiszen a felsőoktatásban, ahol a technológiai idő tíz félév, nagyon nehéz egy-két félév alapján következtetéseket levonni.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a minőség megfelelő szintre emelése miatt átalakításra van szükség a magyar felsőoktatásban. A folyamat már elkezdődött, de még bőven van mit tenni, például a finanszírozás igazságosabbá tételében – közölte Arató Gergely. Mint mondta: tömegessé vált a magyar felső szintű képzés, ezt azonban az intézmények csak lassan tudják követni tartalomban és szerkezetben egyaránt. ezért kell modernebbé tenni a magyar felsőoktatást – hangsúlyozta az államtitkár. Kijelentette azt is, hogy ennek egy jelentős részén már túl vagyunk, hiszen az új felsőoktatási törvénnyel olyan irányítási rendszer alakult ki, amely sokkal jobban illeszkedik a modern követelményekhez és a felsőoktatás mai feladataihoz. Ettől a tanévtől pedig elindult a bolognai, azaz a kétszintű képzés, amely a szaktárca reményei szerint lehetőséget teremt arra, hogy a hallgatók jobban hasznosítható, és Európában is elfogadott diplomához jussanak. Kitért arra, hogy ugyanakkor még bőségesen akad feladat, elsősorban a felsőoktatás finanszírozási rendszerére vonatkozóan. Meg kell találni a módját annak: hogyan lehet a hallgatók hozzájárulását igazságosabbá tenni, és elérni azt, hogy az ösztöndíjak és támogatások valóban a minőségi teljesítményért járjanak, és a rászoruló diákokat segítsék.