2006. szeptember

2007. február 13. (kedd)

Toplistás a Da Vinci kód
Kevésbé népszerű a szépirodalom, fogynak a bulvárlapok

A hazai felnőtt lakosság csaknem fele, egészen pontosan negyvenkét százalék nem olvas könyveket.

Toplistás a Da Vinci kód
Kevésbé népszerű a szépirodalom, fogynak a bulvárlapok

A hazai felnőtt lakosság csaknem fele, egészen pontosan negyvenkét százalék nem olvas könyveket. A megkérdezettek nagy része azt mondja azért, mert nincs rá ideje. Mindez egy közelmúltban készült felmérésből derül ki. Az adatok azt mutatják: országos szinten csökkent a könyvvásárlók száma az elmúlt években. Keszthely – szerencsére- nem hozza az országos statisztikai adatokat, a városi könyvtár vezetője és a könyvesboltok tulajdonosai sem panaszkodnak. Az újságok közül viszont Keszthelyen és környékén is a bulvárlapok a legkeresettebbek. A napilapok között általában az országosak jobban fogynak, mint a helyiek.

A Fejér György Városi könyvtár vezetője nem tud rossz tapasztalatokról beszámolni, de ehhez hozzájárul az is hogy Keszthely iskolaváros, ezért nagyon sok fiatal tartózkodik a városban szeptembertől júniusig. A statisztikák alapján valóban a diákok járnak könyvtárba, a tavalyi évben 5000 olvasója volt a keszthelyi intézménynek, ez pedig a város lakosainak számához viszonyítva országosan kiemelkedő átlag – mondta Pappné Beke Judit. A könyvtár felmérése szerint a könyvkölcsönzők elsősorban a kötelező olvasmányokat olvassák, mert ugyebár azok kötelezőek. Nyáron a könnyedebb, best-seller irodalmat keresik az olvasók. A Fejér György Városi Könyvtárban a legsűrűbben kölcsönzött könyv Dan Brown Da Vinci Kódja, a toplistán a második Kosztolányi Édes Annája, a harmadik legnépszerűbb pedig Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek című könyve. Az országos adatok szerint a könyvvásárlók száma is csökkent, míg 2002-ben a lakosság 54 százaléka, addig 2005-ben csupán 45 százalékuk vett könyveket. Városunkban ez a tendencia úgy tűnik fordított. Az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy bár átalakulnak az igények, másfajta könyveket keresünk már, mint évekkel ezelőtt, de a könyvvásárlási forgalomban még emelkedést is tapasztalnak – állítja a legtöbb könyvesbolt-vezető. Sajnos a szépirodalom kissé a háttérbe szorul, úgy tűnik, de a különböző szakkönyvek, ismeretterjesztő könyvek igen népszerűek. Emellett örvendetes tény, hogy úgy tűnik, az ifjúság is egyre többet nyúl a könyvekhez, ez talán a Harry Potter láznak köszönhető – véli az üzletvezető. A könyvesbolt toplistáján is elsők a Dan Brown könyvek, de kedvelt még Tisza Kata is, és természetesen még mindig népszerű a Harry Potter.

Az újságolvasási szokások alig változtak az elmúlt években, hacsak abban nem, hogy folyamatosan nő a bulvárlapok iránti kereslet. Ebben szinte minden újságot forgalmazó kereskedő egyetért Keszthelyen és környékén. Ezekből gyakran még kevés is az érkező mennyiség. A napilapok közül a Nemzeti Sportot, a Magyar Nemzetet és a Népszabadságot keresik a legtöbben. Ezekből gyorsan elfogy a megrendelt mennyiség. Népszerűek a hirdetési újságok is. A többi lap iránt azonban már jóval kisebb az érdeklődés, általában a helyi lapok sem veszik fel a versenyt az imént említettekkel.