2006.09.11.

2007. február 13. (kedd)

Alkotóház a sétáló utcán
Lehetőség az igényes szórakozásra

A Fiatal Alkotók Ligája ünnepélyes keretek között tárta ki kapuit a környékbeli művészek és az érdeklődők előtt a közelmúltban Keszthelyen.

Alkotóház a sétáló utcán
Lehetőség az igényes szórakozásra

A Fiatal Alkotók Ligája ünnepélyes keretek között tárta ki kapuit a környékbeli művészek és az érdeklődők előtt a közelmúltban Keszthelyen. Az első kiállításon és az ehhez kapcsolódó irodalmi esten zsúfolásig megtelt a megújult épület. Az ifjú alkotók mellett önkormányzati és intézményi vezetők, ismerősök, barátok és a kultúra iránt fogékony vállalkozók is jelen voltak, és gratuláltak a lelkes társaságnak.

A Fiatal Alkotók Ligájának létrehozása 2005-ben merült fel először. Szalay Krisztián és Lélek Viktor kezdeményezésére egy évvel később már „össze is állt a csapat”. A FAL legfőbb célkitűzése a környékbeli tehetséges ifjú alkotók felkarolása. Főképp azoké, akik anyagi, vagy egyéb okok miatt nem tudnának önálló kiállítást szervezni és bemutatkozni a nagyközönségnek. Fontos szempont az is, hogy minden lehetséges módon segítség egymás fejlődését, akár a technikákra, akár a különböző témák kigondolására vonatkozóan. Mike János, a civilszervezet alelnöke a megnyitón elmondta, bár korábban már szerveztek két sikeres kiállítást, a mostani „otthonra találás” jelentős mérföldkő a FAL életében. A sétáló utcai épület bérleti jogát öt évre nyerték el. Nem csak a fiatalok, de a művészet iránt fogékony képviselők, és vállalkozók kivették részüket valamilyen módon a munkából. Akadt, aki takarított, festett és vakolt, míg más a pénztárcáját nyitotta meg a cél elérésének érdekében. Így mostanra egy szép és barátságos alkotóház várja a művészeket, illetve a tárlatok látogatóit. Csütörtökönként festők, grafikusok, fotósok, keramikusok és a színművészet kedvelői találkoznak a megújult falak között. E mellett filmklubot, rajzoktatást is szerveznek, a legfiatalabbakat is bevonva a közösségi életbe. Terveik között szerepel egy olyan kulturális központ létrehozása, amely felpezsdíti a város vérkeringését, és alternatívát jelent az igényes kikapcsolódásra vágyódó ifjúság számára. Kapuik tárva vannak mindenki előtt, aki szívesen fogadja a valódi értékeket, de nemcsak kapni: adni is tud és akar.