2006.12.17.

2007. február 13. (kedd)

Nyílt levél a Keszthelyi kórház megmentésére

Manninger Jenő
Zala megye 3. számú választókerületének
országgyűlési képviselője

Ruzsics Ferenc
Keszthely Város polgármestere

Mohácsi József
Zala megye országgyűlési képviselője
részére

Tárgy:
Nyílt levél a Keszthelyi kórház megmentésére

Tisztelt Képviselő Úr!

Bizonyára Ön előtt is ismert, hogy a keszthelyi kórház a struktúra átalakításként meghirdetett „öncsonkításos” pályázaton 50 aktív ágy leépítésével 50 millió Ft működési támogatást nyert.
A tavalyi adatokat alapul véve ez azt jelenti, hogy a megmaradó148 aktív ágyon kb. 91%-os kihasználtság várható. Figyelembe véve, hogy a sürgősségi ellátás az aktív ellátás 33-35%-át teszi ki, a biztonságos betegellátást teljes egészében a 148 ágy sem teszi lehetővé.
Az EÜ miniszter úr ajánlása már csak 132 aktív ágyról szól, mely 102%-os ágykihasználtságot jelentene. Ez se esélyegyenlőséget, se egyenlő hozzáférési lehetőséget nem biztosít a kórház ellátási területe lakói számára.
A tervek szerint Marcaliban megszűnik az aktív fekvőbeteg ellátás. A város eddigi ellátási területének Keszthely felé eső településein lakók számára –figyelembe véve a 30km-es határt– egyedül csak Keszthely tudja biztosítani az aktív fekvőbeteg ellátást. Ez pedig lényeges betegszám emelkedést jelent.
Tudomásunkra jutott, hogy egy munkamegbeszélésen olyan iránymutatás fogalmazódott meg, miszerint a keszthelyi kórházban csupán 90 aktív ágyat tartanának elfogadhatónak.
A számítások szerint már a 132 ágy sem biztosítja az üzemgazdaságos méretet, ezért kórházunknak likviditási gondjai lesznek.
A fent leírtak miatt, mint felelősen politizáló képviselőt arra kérjük, hogy addig ne szavazza meg a kórháztörvényt, míg Keszthely nem kap garanciát a 148 aktív ágy fenntartására.

Közösen kell dolgoznunk szeretett városunkért, kérjük, hogy fontolja meg döntését!

Üdvözlettel

Keszthely, 2006. december 17.

Manninger Jenő
Országgyűlési képviselő

Ruzsics Ferenc
polgármester