2005.05.02

2006. november 24. (péntek)

Balatoni évadnyitó Keszthelyen
Kékhullám, zöldkommandó, aranyló napkorong

A tó megkoszorúzásával május elsején elkezdődött a balatoni évad.

Balatoni évadnyitó Keszthelyen
Kékhullám, zöldkommandó, aranyló napkorong

A tó megkoszorúzásával május elsején elkezdődött a balatoni évad. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter Mohácsi József polgármester vendégeként a Keszthelyi hajóállomás „vízterében”a Csongor motoros fedélzetéről hajította a vízbe a koszorút. A tárca vezetője az évadnyitón elmondta, hogy a Balaton vízszintje az aszályos évek elmúltával jelentősen megemelkedett – öt év után újra – elérte a siófoki vízmércénél a száz centimétert, a tó átlagos mélysége pedig jelenleg 3,5 méter.

A Keszthelyi Hullám Szálló éttermében tartott sajtótájékoztatóján a miniszter kifejtette: kizárólag az ő engedélyével lehet megnyitni a Sió-csatornát, de ehhez személyesen csak akkor hajlandó hozzájárulni, ha a vízszint Siófoknál jelentősen meghaladja majd a 110 centimétert. Persányi szerint nemcsak a víz mennyisége, hanem a minősége is kifogástalan, a hatvanas években volt olyan tiszta a Balaton, mint az idén.

A miniszter kitért arra is, hogy az idén újból meghirdetik a versenyt a Kékhullám Zászlóért: tavaly 19 balatoni strand érdemelte ki rendezettségével, korszerűségével, tisztaságával ezt a lobogót, köztük a Keszthelyi Városi Strand is. Persányi Miklós elmondta azt is, hogy a belügyi és a környezetvédelmi tárca közös – mások mellett természetvédelmi, vízügyi szakértőkből álló – zöldkommandói a Balaton partján fekvő településeken is ellenőrzik majd a környezetre fokozott kockázatot jelentő üzemeket.

A miniszter megígérte: a kormány még az idei turistaszezon előtt bevezeti a Balaton-kártyát, amely kedvezményt biztosít egyebek mellett a közlekedési és kulturális szolgáltatások árából. Kitért arra is, hogy az üdülési csekk – amelyet tavaly mintegy 1,6 milliárd forint értékben váltottak be a Balatonnál – május közepétől horgászengedély vásárlására is felhasználható lesz.