2005.04.22.

2006. november 24. (péntek)

Akcióprogram Mátrakeresztes megsegítésére

Keszthely város polgármestere országos, karitatív akcióprogramot hirdetett meg a természeti katasztrófa által súlytott Mátrakeresztes megsegítésére.

Akcióprogram Mátrakeresztes megsegítésére

Keszthely város polgármestere országos, karitatív akcióprogramot hirdetett meg a természeti katasztrófa által súlytott Mátrakeresztes megsegítésére. Mohácsi József minden magyar település polgármesterének és jegyzőjének eljuttatta azt a felhívásra buzdító levelet, amelynek tartalma az alábbiakban olvasható.

Tisztelt Polgármester Úr/Asszony!

Az elsodort fakanálfalu

Dühösek és csüggedtek a helyiek a fakanalak fellegvárának számító nógrádi Mátrakeresztesen, ahol a megáradt Csörgő-patak házakat, épületeket, műhelyeket sodort el április 19-én és 20-án. Ráadásul a kisemmizett embereket egy rendkívüli falugyűlésen arról tájékotatták, hogy az állam sem adja vissza azt, amit a Mindenható, vagy egyesek szerint az erdők kiirtása elvett tőlük.

Gyurcsány Ferenc kormányfő személyesen felkereste a települést, és a kormány 35 millió forintot átutalására tett ígéretet a felhőszakadás által sújtott községnek és százmillió forintos hitelkeretetnyitását helyezte kilátásba a magántulajdonban okozott károk rendezésére, de az eddig felajánlott segítségnyújtások kevésnek bizonyulnak, hisz az MTI közlése szerint csak az állami tulajdonú utakban csaknem százmilliós kár keletkezett.Fogjunk össze!

Az esőzések sújtotta területre szállítják a cunami után Srí Lankán már bevált víztisztító gépet is a fővárosi önkormányzat jóvoltából, mely naponta húszezer liter csomagolt ivóvizet készít az elöntött mátrai települések polgárainak. A Fővárosi Polgári Védelem ezzel egy időben tíz darab épületszárító berendezést szállít a megyébe. A kiáradt Csörgő-patak házakat, melléképületeket mosott el. Az újabb lezúduló eső miatt nem haladnak a helyreállítással. Az emberek mindössze annyit tudnak tenni, hogy amikor éppen nem esik az eső, kihordják a bútorokat az elmosott házakból, és kilapátolják az iszapot az épületekből. A kedden lezúdult eső miatt több mint ezer homokzsákot vittek a településre a házak védelmére, mert újra kiöntött a Kövicses patak.Keszthely segít

Keszthely Város Önkormányzata átérezve a szerencsétlenül járt település problémáit, elhatározta, hogy erejéhez mérten 150.000 Ft összeggel támogatja a kárenyhítést, az életveszélyessé, lakhatatlanná vált házak helyreállítását.

Az elindított pénzadománygyűjtő akciónkhoz nem csupán Zala-megye települési önkormányzatainak csatlakozását várjuk, de számítunk az ország összes városának, falujának segítségére. Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy csatlakozzanak karitatív akciónkhoz, melyet személyesen indítottam a természeti csapást elszenvedettek megsegítésére!

Köszönettel és tisztelettel:

Mohácsi József

Keszthely város polgármestere

Keszthely, 2005. április 22.

MKB Rt. a Nógrád megyei katasztrófa károsultjaiért

A Magyar Vöröskereszt az MKB Rt.-nél vezetett 10300002- 20329725-72723285 számlájára (az egyszerűsített számlaszám: MKB-2005) várja az adományokat a Nógrád megyei falvak (Mátrakeresztes, Szuha) esőzések miatti katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A károsultak javára történő befizetések jutalék és díjmentesek.