2005.06.09.

2006. november 24. (péntek)

Turisztikai kerekasztal
Az együttgondolkodás jegyében

A térség polgármesterei és idegenforgalmi szakemberei kaptak meghívást a keszthelyi képviselő-testület Turizmus és Külkapcsolatok bizottságának

Turisztikai kerekasztal
Az együttgondolkodás jegyében

A térség polgármesterei és idegenforgalmi szakemberei kaptak meghívást a keszthelyi képviselő-testület Turizmus és Külkapcsolatok bizottságának a Balaton Színház Simándy-termében június derekán tartott rendkívüli ülésére, melyen a turizmusért dolgozó döntéshozók áttekintették egyebek mellett a településeken a témában gyűjtött tapasztalatokat, tájékoztatót hallgattak meg a Keszthely-Hévíz Többcélú Kistérségi Társulás munkájáról, valamint a Nyugat Balaton Térségmarketing Kht. tevékenységéről.

A kerekasztal Keszthelyről, Hévízről, Gyenesdiásról, Vonyarcvashegyről, Balatongyörökről, Zalaszántóról és Reziből érkezett szakmabéli nagyköveteit a házigazdák nevében röviden felszólaló Mohácsi József polgármester üdvözölte, azt indítványozva, hogy a jövőben rendszeresen találkozzanak és vitassák meg, miben lehetne közös fellépéssel még többet tenni a kis régió dinamikusabb fejlődéséért.

A fórum életre hívójaként elnöki minőségében felszólaló Vargáné Várkonyi Erzsébet azt emelte ki, a településeknek nem egymás ellenségeiként, hanem egymást megismerve s egymást erősítve kell még több vendéget e térségbe csábítani. Az elnök asszony részletesen beszámolt arról, mit tett a bizottság és Keszthely városa a turizmus fellendítéséért. A számos információt adó beszámoló, tájékoztató mellett említést tett a turisztikai ösztönző rendszerről és a városszemlék tapasztalatairól is.

Az együttgondolkodás erejében bízva szólalt fel Lázár László a hévízi képviselő testület idegenforgalmi bizottságának első embere is, részletesen vázolva azon okokat, ami miatt kevesebb gyógyturista látogatta meg a „reumások Mekkáját”. Szerinte a rossz állapotban lévő német gazdasági helyzet és a termálfürdő túlkínálat is oka lehet a kisebb vendégszámnak. Még e hónapban megalakul a helyi Marketing Egyesület, melytől nagy előrelépést várnak – mondta el.

Vonyarcon a marketing munka további erősítésén kell fáradozni. A turizmusban érdekelt vállalkozók egyéni próbálkozásai helyett, a kollektív fellépés lenne hasznos. Ennek jegyében a főszezonban Tourinform iroda kezdi meg működését- hangzott el. Balatongyörökön egyik hibaként azt könyvelik el, hogy a német nyelvterület bűvköréből évek óta nem sikerül kitörni, pedig a keleti piacok feltérképezését is siker koronázhatja. Szőke György szerint a lengyel, orosz, ukrán és román fizetőképes rétegek felkutatása és „megtámadása” lenne üdvözítő.

Gyenesen a helyi turisztikai egyesületet azok működtetik rendkívüli eredményekkel, kreatív erővel, akik abból élnek. A kurtaxa termelés itt a hotelek hiányára visszavezethetően alacsonyabb ugyan, de a saját információs és szállásértékesítési számítógépes rendszer elindításától valamint a sok rendezvénytől, programtól sokat várnak.

A fórum résztvevői elfogadták szeptember elejére a hévíziek invitálását, így a szezonértékelő megbeszélés rövidesen folytatódik.