2005.07.01.

2006. november 24. (péntek)

Felfutóban a Kistérségi Társulás
Több cél, több eredmény

A Keszthely-Hévízi Többcélú Kistérségi Társulás a kötelezően elvállalt területfejlesztési feladatokon túlmenően nemrégiben bizonyos közigazgatási, közoktatási, egészségügyi és szociális teendők ellátását is vállára vette.

Felfutóban a Kistérségi Társulás
Több cél, több eredmény

A Keszthely-Hévízi Többcélú Kistérségi Társulás a kötelezően elvállalt területfejlesztési feladatokon túlmenően nemrégiben bizonyos közigazgatási, közoktatási, egészségügyi és szociális teendők ellátását is vállára vette. Idén 27 környékbeli településnek sikerült az együttműködést körvonalazni az önkormányzati alapfeladat ellátást érintően. A július elsejétől megújuló munkaszervezet a kibővült feladatellátáshoz normatív támogatást igényelt a Belügyminisztériumból – adta hírül Huszti Levente, a szervezet nemrégiben megválasztott vezetője.

Mint a szakember érzékeltette, rengeteg teendő tornyosul előttük: a különféle nemzetközi és hazai pályázatok; a világörökségi program, amelyben a Balatoni Fejlesztési Tanács közreműködésével a kistérséget jelölték ki gesztorként. Az új munkaszervezet a Balaton Régió Európa Pont Közalapítvánnyal közösen koordinálja a háttértelepüléseken gazdasági és társadalmi szempontból kiemelt jelentőséggel bíró LEADER programot, ami jó esetben 90 milliós pályázati támogatás elérését teszi lehetővé. A hetedik hónap első napjától induló térségi feladatokhoz a társulás már magáénak tudhat 53 milliós normatív támogatást, és a térségi együttműködést megcélozva nagy eséllyel pályáznak a szakfeladatok ellátásához szükséges, mintegy 71 millióra is. Az új szerveződés nem csupán fejleszt, de közösségi szervező feladatokat is ellát, az önkormányzati alapfeladat ellátásához kapcsolódóan szolgáltatást is végez. Az eddigi működése egyértelműen bizonyította, hogy hatékonyabban képes ellátni mindazon teendőket, amit felvállalt.