2005.08.20.

2006. november 24. (péntek)

II. Burgonya fesztivál
Paprikáskrumpli – verseny

A kenyér ünnepén, augusztus 20-án a burgonyát is ünnepelhették Keszthelyen.

II. Burgonya fesztivál
Paprikáskrumpli – verseny

A kenyér ünnepén, augusztus 20-án a burgonyát is ünnepelhették Keszthelyen. A Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karának Burgonyakutatási Központja ezúttal második alkalommal rendezte meg a burgonya fesztivált, az elmúlt évihez képest új helyszínen, a Balaton partján.

A fesztivál résztvevőit Mohácsi József polgármester köszöntötte.

– A Góliát, Hópehely, Százszorszép, Lorett, Liza, Somogyi kifli, White Lady mára ismert krumplifajták. Mostanra egyre több helyi, hazai és külföldi polgár szerzett ismereteket arról, hogy ezen kitűnő minőségű krumplifajtákat Keszthely, az itt félszáz éve működő Burgonyakutatási Központ adta az országnak, adta a világnak. Földünkön összesen kétezer burgonyafajtát tartanak számon, közülük ezret termesztenek, de csak 2-300 fajta bír meghatározó jelleggel. Magyarországon félszáz változat szerepel az államilag elismert listán. Közülük nyolcat – az előbb felsorolt fajtákat – itt Keszthelyen nemesítettek. Szélesebb körben pedig mindössze 20-25 fajtát termesztenek hazánkban. A város különösen büszke az egyetemi központban folytatott eredményes tudományos munkára, és éppen erre tekintettel kezdeményeztük, hogy befogadó intézményként idén a Goldmark Művelődési Központ legyen az egyetem segítségére, a másodízben tartott burgonyaünnep megrendezésekor – mondta a polgármester.

A fesztiválon dr. Gáborjányi Richárd dékánhelyettes, a növénytermesztési kar tanszékvezetője számolt be a Georgikon karon folyó kutatásokról, majd dr. Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ vezetője ismertette a burgonyakutatás eredményeit, s a már egyre népszerűbbé váló vírusmentes fajtákat.

Magyarországon nincs még egy olyan tudományos műhely, ahol intézményi szinten ilyen professzionális módon foglalkoznának a különféle rezisztens; időjárási viszontagságoknak, vírusoknak is ellenálló burgonyafajták nemesítésével. Az intézmény főbb célkitűzései közé tartozik az is, hogy a magyar ökológiai körülmények között is gazdaságosan termeszthető, pomfrit és chips gyártására is alkalmas fajtákat nemesítsenek ki a feldolgozóipar számára.

A programban a paprikás krumpli főzőverseny mellett szakmai programok is zajlottak, fajtabemutató, technológiai és termesztési szakmai tanácsadás, valamint kiállítás is volt, bemutatva egyebek mellett a burgonyából előállítható ételkülönlegességek sorát.