2005.08.03-14.

2006. november 24. (péntek)

A borutcától a szőlőnemesítésig
Sikeres volt a XIII. Zalai Borcégér

Az idén első alkalommal 12 naposra tervezték a szervezők az immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő Zalai Borcégér rendezvénysorozatát, amelynek kiemelkedő szakmai eseményei voltak a Veszprémi Egyetem keszthelyi Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar által megrendezett programok.

A borutcától a szőlőnemesítésig
Sikeres volt a XIII. Zalai Borcégér

Az idén első alkalommal 12 naposra tervezték a szervezők az immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő Zalai Borcégér rendezvénysorozatát, amelynek kiemelkedő szakmai eseményei voltak a Veszprémi Egyetem keszthelyi Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar által megrendezett programok.

A XIII. Zalai Borcégért Mohácsi József polgármester köszöntőjét követően dr. Kolber István, a turisztikáért felelős tárca nélküli miniszter, valamint dr. Pálfi Dénes, a da Bibere Borlovagrend ceremóniamestere nyitotta meg, visszatekintve a borcégér kezdeteire.

1993-ban az akkori Zala megyei főkertész Páli Lajos, a Zalai Boros Gazdák Egyesülete, élén Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítővel, a keszthelyi Egyetem, a Zala megyei FMH úgy gondolták, hogy a zalai boroknak és gazdáknak lehetőséget és alkalmat teremtenek arra, hogy megmutassák, hogy ennek a vidéknek a borai legalább olyan értékesek, finomak és jók, mint más tájegységnek. A borfesztivál kiváló alkalomnak látszott. Erre a legmegfelelőbb helyet Keszthelyen találták meg, a Balaton-parton, a platánfákkal árnyas sétányon, amely szépségével, kiváló adottságaival méltó tere lett, az azóta népszerű borfesztiválnak. A szervezésben az első perctől részt vett a Goldmark Károly Művelődési Központ és szervezi a mai napig is, természetesen a szakmai részt az a grémium felügyeli, amely e levédett és jól működő borfesztiválnak az állandó csapata. A boros gazdákból, szakmai vezetőkből, hegyközségek képviselőiből, szervezőkből álló grémium ügyel a rendezvény szakmai színvonalára, a bemutatandó borok minőségére.

– Sikere volt összességében a 12 napos rendezvénysorozatnak?

– A XIII. Zalai Borcégér csak gazdagodott az AgroFest 2005 rendezvénysorozatával – értékelte a rendezvényt Kálmánné Bodó Edit, a GKMK igazgató-helyettese -, hiszen a Georgikon Kar Szőlőtermesztési Szakmai Napján több százan ismerkedhettek meg borkóstolóval egybekötve az egyetemen nemesített szőlőfajtákkal. A borutcában egyébként egy osztrák borház is kínálta a rendkívül kellemes, zamatos borait. Nagy sikerrel zajlott a nemzetközi vízi fesztivál, s a tartalmas és színvonalas kísérő programok is sikeresek voltak. Az agro-sátorban naponta zajlott a borkedvelők tanfolyama, s találkozhatott a közönség ismert borászokkal is.

Az I. Osztrák-Magyar Agrokulturális Fesztivál céljáról dr. Stephan Vogel, a bécsi Universitat für Bodenkultur professzora elmondta, a szőlőművelés hagyományai szervesen beépülnek az osztrák-magyar határvidéken élő lakosság történelmébe, s mindennapjaikba. Ezért fontos, hogy hosszú távú együttműködés alakuljon ki a határmenti régió szőlő- és bortermesztésében, s az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokban, s ez a fesztivál is szorosabbá fűzheti a két egyetem kapcsolatait az „Új mérföldkő a partnerségben” című rendezvénysorozattal.

A borházak egy-egy történelemi, zalai tájegység borait, a gazdák hozzáértését mutatták be. A kezdetekben még kevés gazda tudott saját palackozású borral megjelenni, de ma már szinte kivétel nélkül palackozott, kiváló minőségű bort kóstolhattak a vendégek. A termelők közül szinte mára szinte mindenki részt vesz rangos hazai és nemzetközi borversenyeken és kiváló minősítést érnek el boraikkal.

Mint minden rendezvénynek, a Borcégérnek is meg kell időnként újulnia, s ehhez kiváló alkalom a már egy éves Európai Uniós tagságunk, a határon átnyúló szakmai kapcsolatok megléte. A keszthelyi Balaton Régió Európa Pont Közalapítvány, mint pályázó partner, kapcsolódva a Borcégér eddigi sikereihez, szakmai, partnerkapcsolati pályázaton nyert el támogatást, a szakmai programokkal kibővített és időtartamban meghosszabbított rendezvényhez.

Az idén első alkalommal 12 napos rendezvény kiemelkedő szakmai eseményei voltak a keszthelyi Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar által rendezett programok. Az osztrák-magyar partnerségen alapuló rendezvény a bécsi egyetemmel közösen zajlott A 12 nap a bor igazi ünnepe volt. A borkóstoláshoz zalai ízek, gasztronómiai különlegességek is tartoztak. A borutca mellett, a park másik sétányán a kézműves utcában népi iparművészek mutatták be munkáikat.

„A jó bornak nem kell cégér!”- mondja közmondás. A szervezők úgy gondolták, hogy igenis kell. A XIII. Zalai Borcégér és az I. Osztrák-Magyar Agrokultúrális Fesztivál sikere sokat segített a magyar borok megismertetésében, népszerűsítésében, és remélhetőleg gyümölcsöző kapcsolatokat eredményez egyebek mellett az osztrák partnerekkel is.