2005.08.12-13.

2006. november 24. (péntek)

III. Keszthelyi Jazzfesztivál
„Egy – más – között”

Augusztus 12-én és 13-án került megrendezésre a III. Keszthelyi Jazzfesztivál, amelyen hat együttes lépett színpadra, de volt jazz börze és ráhangoló koncertek is.

III. Keszthelyi Jazzfesztivál
„Egy – más – között”

Augusztus 12-én és 13-án került megrendezésre a III. Keszthelyi Jazzfesztivál, amelyen hat együttes lépett színpadra, de volt jazz börze és ráhangoló koncertek is.

A keszthelyi közönséget a korábbi években elsősorban a komolyzenei koncertek vonzották, bár a könnyűzenei estek is teltházzal mentek a város színpadain. A jazz – bár több próbálkozás volt – nem igazán honosodott meg a városban, mígnem pár fiatal lelkes zenetanár meg nem szerettette az a közönséggel.

Az idei, a II. Keszthelyi Jazz Fesztivál kinőtte időben és térben is önmagát, hiszen a korábbi egy napos rendezvényhez képest két napon át zajlott. Térben pedig a rendezvény a – kinőve a Simándy termet – a színházterembe költözött át. Ez jelzi az egyre nagyobb érdeklődést a jazz iránt. A fesztivál mindkét napján ráhangoló koncertet adtak az együttesek a Balaton partján a zenepavilonnál, s az esti előadást követő találkozás a közönséggel lehetőséget adott az örömzenélésre is. Házigazdaként hallhatta a közönség a 2000 augusztusában alakult Keszthelyi Jazz Műhely koncertjét Berki Tamás közreműködésével. A László Attila Band 1992 óta lép fel jelenlegi felállásában, s zenéjükre leginkább az organikus jazz kifejezést használják. A Many Moons együttes saját szerzeményei mellett ismert jazz melódiákat is játszik a mai modern stílusban. A Zámbó Tamás Group a Self – Serarching System című lemezének bemutatóját nyújtotta át a közönségnek, a Borágo együttes viszont érdekesen ötvözi a magyar népzenei és jazz elemeit. A Supercool Jazz Duó a székesfehérvári Jazz Művészeti Iskolában végzett, s azóta játszanak együtt a hallgatóság legnagyobb örömére.

A Balaton Kongresszusi Központ és Színházban megrendezett fesztivál második napján jazz-börzét és dob bemutatót is rendeztek, s a börzén a rajongók lemezeket, kottákat, relikviákat, autógrammokat is cserélhettek.