2005.08.03-14.

2006. november 24. (péntek)

Nemesített szőlőfajták

A keszthelyi XIII. Zalai Borcégér keretében zajló Agrokulturális Fesztivál részeként rendezte meg a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kara a szőlőtermesztési szakmai napot és bemutatót.

Nemesített szőlőfajták

A keszthelyi XIII. Zalai Borcégér keretében zajló Agrokulturális Fesztivál részeként rendezte meg a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kara a szőlőtermesztési szakmai napot és bemutatót.

Az előadások során szó esett a zalai szőlőtermesztés helyzetéről és perspektíváiról, s mint dr. Marton István, az FVM oktatási, kutatási és fejlesztési főosztályának vezetője megnyitó beszédében elmondta, a szőlő- és borágazat az összes problémájával együtt hungarikumnak számít. Az egyik legnagyobb gond az értékesítés lehetőségeinek hiánya, ám ennek megoldásához egyenletes minőséget kell produkálni és több figyelmet – és anyagiakat – kell fordítani a bormarketingre. Erre esélyt ad, hogy a jövedéki adót a jövőben marketing célokra fordíthatják.

Németh Zoltán, az FVM megyei hivatalának vezetője a zalai szőlőtermesztésről szólva elmondta, a több mint 3 ezer hektárnyi szőlőterületből csupán 350 hektár elfogadható az életkor, a művelési mód, valamint a fajtaszerkezet tekintetében. A megyében gond az elaprózott birtokszerkezet, ám az értékes fajták, a jó természeti körülmények, s az elhivatott termelők segítik a minőségi borturizmus fejlődését.

A szakmai nap keretében dr. Kocsis László, a kertészeti tanszék vezetője és Podmaniczky Péter PhD hallgató borkóstoló keretében mutatták be a Georgikon karon nemesített szőlőfajtákat, beleértve a dr. Bakonyi Károly által nemesített, mára nemzetközi sikereket is magáénak tudható Cserszegi Fűszeresek változatait.

A szakmai nap délután a Georgikon kar cserszegtomaji kísérleti telepén folytatódott, ahol a több mint száz szakember megtekintette tőkéken is a bemutatott szőlőfajtákat.