2005.08.03-14.

2006. november 24. (péntek)

AgroFest 2005 – Keszthely
Osztrák-magyar fesztivál

Az idén augusztus 3 és 14-e között, a XIII. Zalai Borcégér keretében került sor az I. Osztrák-Magyar Agrokulturális Fesztivál, Szakmai Kiállítás és Vásárra a Balaton partján.

AgroFest 2005 – Keszthely
Osztrák-magyar fesztivál

Az idén augusztus 3 és 14-e között, a XIII. Zalai Borcégér keretében került sor az I. Osztrák-Magyar Agrokulturális Fesztivál, Szakmai Kiállítás és Vásárra a Balaton partján. A rendezvény célja, hogy elősegítse az osztrák-magyar határmenti régiók kulturális és gazdasági együttműködését.

A program az Osztrák-Magyar PHARE CBC Kisprojekt Alap 2003 támogatásával valósul meg, ugyanis Mohácsi József polgármester felkérésére a Balaton Régió Európa Pont Közalapítvány pályázatot nyújtott be „Jó bornak is kell cégér” címmel. A pályázaton 10 százaléknyi önrész biztosítása mellett 44 ezer Euró támogatást kapott a projekt, amelyben helyet kapott a szeptemberben megrendezésre kerülő egyetemi Georgikon Napok rendezvénysorozata is.

A program a XIII. Zalai Borcégér keretében augusztus 3-án 18 órakor a Fő térről induló hagyományos borfelvonulással kezdődött. Az AgroFest 2005 sátorban – biotermékek, szőlészeti és borászati eszközök, szakkönyvek kiállítása és vására, borkedvelők tanfolyama, borÁszok órája, gasztronómiai bemutató Tóth Endrével, a Duna TV mesterszakácsával, bábszínház-gyerekkuckó, „Happy Hour” – meglepetéspercek várták az érdeklődőket.

A szőlőművelés hagyományai szervesen beépültek az osztrák-magyar határvidéken élő lakosság történetébe, mindennapjaiba. Ezért kiemelten fontos cél a kulturális és gazdasági cserekapcsolatok elmélyülésének elősegítése. A rendezők célja az volt, hogy a térség borturisztikai és agrármarketing lehetőségeit a balatoni főszezon idején jobban kihasználhassák, ezért döntöttek úgy, hogy a fesztivál beépüljön a XIII. Zalai Borcégér rendezvénysorozatába, amelyen az idén első alkalommal egy osztrák szőlősgazda is kínálta borait a látogatóknak. Ugyancsak cél volt, hogy szakmai alapon, előadások keretében szólítsák meg a lakosság széles rétegeit, népszerűsítsék a borfogyasztás kultúráját, az osztrák és a magyar helyi sajátosságokhoz illeszkedő szőlőtermesztés hagyományait, és szóljanak a bormarketing fontosságáról a határ mindkét oldalán. A rendezvény szakmai felügyeletét a Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar és a bécsi Universitat für Bodenkultur közösen látta el, erősítve ezzel a két intézmény közötti kapcsolatok szorosabbá fűzését is. A programsorozat középpontjában az osztrák tapasztalatok és a magyar lehetőségek, a példaértékű projektek megismerése vizsgálata és elemzése állt. A távolabbi tervek szerint a két intézmény közös publikációkkal, információs kiadványokkal és közös marketinggel jelenik meg az európai vásárokon.

A fesztivál kísérőrendezvénye volt a Miniszterelnöki Hivatal „EU: Belül tágasabb” rendezvénysorozata a parton felállított gömbsátorban. Itt számítógépek segítségével játékprogramok, EU-kvíz, EU-totó és számos, az unióval kapcsolatos program és filmvetítések várták az érdeklődőket, akik találkozhattak a programban Vágó Istvánnal, a népszerű műsorvezetővel is.