2005.08.26.

2006. november 24. (péntek)

Előttem Balaton, mögöttem Balaton
Felavatták a Városi Strandon a Balaton úszómedencét

Augusztus 26-án délelőtt avatták fel Keszthelyen, a Városi Strandon 67 millió forintos beruházással készült Balaton fürdőmedencét.

Előttem Balaton, mögöttem Balaton
Felavatták a Városi Strandon a Balaton úszómedencét

Augusztus 26-án délelőtt avatták fel Keszthelyen, a Városi Strandon 67 millió forintos beruházással készült Balaton fürdőmedencét. A Balaton Fejlesztési Tanács 30 milliós támogatásával megvalósult beruházáshoz az önkormányzat 37 millió forint önrészt biztosított.

Az ünnepélyes avatáson Végh Szilárd, a VÜZ Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendégeket, s tájékoztatást adott az építkezésről is. Mohácsi József polgármester köszöntőjében hangsúlyozta a beruházás idegenforgalmi jelentőségét. Mint mondta, a környék legtöbb strandja augusztus végén bezárja kapuit, szerencsés esetben a „Városi strand”, akár egy hónappal tovább is nyitva lehet, és jövőre már május elsején vendégeket fogadhat, köszönhetően a medence állandó vízhőmérsékletének. Az elkészült medence vize ugyanis a Balatonénál hamarabb lesz alkalmas a fürdőzésre, így a főidény meghosszabbítására is. Mostantól Keszthelyen hosszában is át lehet úszni a Balatont, bár a harminchat méteres hossz nem feltétlen jelent sportszenzációt. A sikeres turisztikai fejlesztéssel a Balaton fővárosa olyan beruházást hajtott végre, amelyik egyaránt szolgálja a helyieket és az itt üdülőket. Elsősorban a kedvezőtlen időjárás okán a Balaton medence átadása ugyan három hetet csúszott, a város polgárai és a turisták mégis örülhetnek, hisz újabb attrakcióval sikerült kitolni a szezont, hiszen a Balaton alakját tükröző, fűthető vizű medencében 27-28 fokos víz várja a fürdőzőket.

A medencét dr. Kolber István, a regionális fejlesztésekért és a felzárkóztatásért felelős miniszter avatta fel, s mint mondta, a térség fejlődésében ez csupán egy lépés az idén és a későbbiekben megvalósuló, s az idegenforgalmat szolgáló létesítmények közül. A miniszter szólt arról, hogy a mini-Balatonon ugyan nem közlekedtetnek kompot, nem kell az iszapkotrással bajlódni, de megvalósult Nemcsók János álma, ugyanis híd köti össze Szántódot és Tihanyt. A harminchat méter hosszú, átlagosan hét méter szélességű, egy méter 20 centi átlagmélységű, feszített víztükrű medence „keszthelyi-öble” leginkább a felnőtteknek, a sekélyebb északi csücske a gyermekek számára jelent igazi felüdülést, felfrissülést. Az egy időben akár száz fürdőzőt befogadni képes Balaton medence alig ötven méterre van a tótol s az ígéret szerint az állandó vízhőmérsékletet folyamatosan biztosítják. Mivel a medence fűthető lesz, a nyaralóknak akkor sem kell balatoni fürdőzés nélkül hazautazniuk Keszthelyről, ha a hagyományos strandolásra az időjárás viszontagságai miatt nemigen volt módjuk.

A turistacsalogató látványosság a nagy tó méretarányosan kicsinyített mása, a tó vonalvezetését követve kétezerszeres kicsinyítésben. A pontosságra törekvő tervezők még légi felvételeket is alapul vettek munkájukhoz. A fürdőmedence partján hamarosan különleges kövek jelzik a nagyobb balatoni településeket és a medence alján jól kivehető a Balaton felirat, s s mozaik jeleníti meg a magyar tenger jellegzetes halát, a fogast. A turisták pihenés közben tájékozóshatnak a tó körüli települések elhelyezkedéséről.

A 67 millió forintos beruházáshoz pályázati támogatásként 30 millió forintos támogatást nyújtott a Balatoni Fejlesztési Tanácstól, a város ehhez még 37 milliós önerőt biztosított. A medencét a későbbiekben különféle vízgépészeti berendezésekkel továbbfejlesztik.

A beruházást és lebonyolítását a Városüzemeltető Egyszemélyes Kft., a kivitelezést a Lenti Le-Ko Kft. végezte, a parkosítást pedig a Fitotron-System Kft. munkatársai készítették el.