Nyári programértékelő

2006. november 24. (péntek)

Tartalmas és gazdag volt a programkínálat
Az időjárás esetenként közbeszólt

A nyári szezonban – ahogy már megszokhattuk – Keszthely programkínálata rendkívül gazdag, és minden korosztály számára kielégítő volt.

Tartalmas és gazdag volt a programkínálat
Az időjárás esetenként közbeszólt

A nyári szezonban – ahogy már megszokhattuk – Keszthely programkínálata rendkívül gazdag, és minden korosztály számára kielégítő volt. A különböző műfajok kedvelői akár a légkondicionált színház épületében, akár a város szabadtéri színpadain találhattak kedvükre való produkciókat.

Egy-két kivétellel a nyári rendezvények oroszlánrészét a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház munkatársai hívták életre, szervezték, s jelentős részt vállaltak azok bonyolításában is. Kálmánné Bodó Editet, az intézmény igazgató-helyettesét kérdeztük, milyen volt a vendégek, a közönség visszhangja a programokat illetően.

– A legutóbbi programunk a nyárbúcsúztató volt, hiszen a szezont nem zárjuk le augusztus végén. Összességében az időjárás nem igazán kedvezett a szabadtéri rendezvényeinknek, de ezt mindenki más is megtapasztalhatta, aki akár a strandon, akár más helyszínen rendezett programokat. Nyáron az emberek nem szívesen mennek fedett helyszínekre, ezt a színházi rendezvényeink során megtapasztalhattuk.

– Pedig sikeresek voltak a színházban bonyolított programok is.

– Igen, volt két gyermekelőadásunk, az Edvin Marton koncert teltházzal ment, s a második alkalommal megrendezett Balaton Filmfesztivált is sikeresnek tekinthetjük. A közönség a mai magyar kortárs filmművészet legkiválóbb alkotásait láthatta, s találkozhatott az alkotókkal is. A fesztiválnak különös jelentőséget ad, hogy nincs mozink, s a színház megpróbálta pótolni ezt a hiányt.

– A legnagyobb rendezvény a kéthetes XIII. Zalai Borcégér volt.

– Ehhez kapcsolódott az Agrofesztivál nevű program, amely a Zalai Borcégér szakmai programját volt hivatott kibővíteni. A két hétre nyújtott borcégért nagyon nehéz programokkal kitölteni, de a vendégek visszajelzései alapján sikeres volt az idei rendezvényünk is. A vízifesztivál is a borcégér ideje alatt volt, s ebben részt vett szinte valamennyi vízi sportegyesületünk, rendkívül látványos és sikeres program volt ez is. Ugyancsak sikeres volt a harmadik alkalommal megrendezett kétnapos keszthelyi jazzfesztivál is. Ez egy adott réteget vonz, az érdeklődés jó volt, de még úgy érezzük, hogy ez a könnyűzenei komolyzene – ami bizonyos zenei műveltséget feltételez a hallgatóságtól – további népszerűsítésre szorul.

– A nyárbúcsút nem mosta el az eső, s nagyon sok látogatót vonzott.

– Arra fektettük a hangsúlyt, hogy a helyi, a térségi művészeti csoportok adjanak műsort, hiszen a borút ralli több mint kétszáz résztvevője mellett ide látogatott a hazai média színe-java, s fontos volt, hogy úgy vigyék tovább hírünket, hogy Keszthely egy látványában, kultúrájában, rendezvényekben gazdag balatoni főváros.

Összességében – az időjárás ellenére sem volt rossz a rendezvények látogatottsága. Mint Kálmánné Bodó Edit elmondta, ha ilyen marad a kontinensünk éghajlata, akkor érdemes átgondolni, hogy a nyári rendezvények helyszíneit miként válasszák meg, akár beltérbe áthelyezve azokat, akár megfelelő fedett, időszakos helyszínek biztosításával. Ez utóbbihoz – fedett szabadtéri színpad, esetleg nézőtér, valamint megfelelő technika biztosítása – viszont némi befektetés is szükséges. Viszont a Balaton Kongresszusi Központ és Színház légkondicionált épülete mindezt biztosítja.

– A nyár véget ért, de a kulturális szezonnak még nincs vége.

– A keszthelyi nyár és ősz programsorozatában most kezdődik a ma már nemzetközi hírűvé vált táncpanoráma, amely a negyedik alkalommal teszi Keszthelyt a magyar táncművészet fővárosává. És rövidesen kezdődik az ez alkalommal is nagyon színvonalas produkciókat bemutató színházi évadunk is.