2005.09.02.

2006. november 24. (péntek)

A nehézségek ellenére is gyarapodik Keszthely
Folyamatosan fejlődik a város

Az önkormányzat munkáját tekintve az elmúlt nyolc hónap sem volt könnyebb, mint az elmúlt évek hasonló időszaka. Ennek ellenére – figyelembe véve a szűkös forráslehetőségeket – a fejlesztések terén is pozitív előrelépés tapasztalható.

A nehézségek ellenére is gyarapodik Keszthely
Folyamatosan fejlődik a város

Az önkormányzat munkáját tekintve az elmúlt nyolc hónap sem volt könnyebb, mint az elmúlt évek hasonló időszaka. Ennek ellenére – figyelembe véve a szűkös forráslehetőségeket – a fejlesztések terén is pozitív előrelépés tapasztalható.

– Keszthely nagyon sok segítséget kap továbbra is a Balaton Fejlesztési Tanácstól – kezdi értékelő beszélgetésünket Mohácsi József polgármester. – Nem csak beruházásokra, de kulturális rendezvényekre is számos pályázatot nyújtottunk be, s ezek mind sikeresek voltak. Már a jövő évi Balaton Fesztiválra, és a Helikoni Ünnepségekre is elnyertük a támogatást. Ez utóbbi a nemzetközivé válásával, a testvérvárosi diákok jelenlétével ismét újabb rekord-részvételt vetít előre.

– Említette az önkormányzat szűkös anyagi lehetőségeit, s szólt a pályázati támogatásokról. Ezek segítségével mi valósult meg az idei évre tervezett fejlesztésekből?

– Ha sorrendben veszem, akkor a Balaton-parti sétány kiépítésének első szakaszát adtuk át a tavasz folyamán, s az újabb szakasz kiépítésével fog befejeződni a beruházási idény. Rövidesen kezdődik a Hullám Szálló és a móló közötti, valamint a Helikon Szálló és a móló közötti szakasz építése. A közel 20 milliós beruházási összeg mintegy felét nyújtja támogatásként a BFT. A 220 méter hosszú, 1370 négyzetméternyi sétaút burkolóanyaga éppen olyan lesz a móló lábától a Hullám és Balaton szálló vonalában, mint a tavasszal felavatott szakasz és remélhetőleg október végéig elkészül a kivitelező ezzel a munkával. Elkészült a Libás strand fogadóépületének a terve, a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt ennek nem álltunk neki a szezonban, de a BFT a 64 millió forintból megvalósítható beruházáshoz közel 29 millió forint támogatást nyújt. A Városi Strandon a Szigetfürdő III. ütemének megvalósítása 67 millió forintba kerül, ehhez 30 millió forint támogatást nyert a város. Ezzel a Szigetfürdő teljes rekonstrukciója megvalósul, beleértve a híd felújítását is.

– A közelmúltban került átadásra a Balaton fürdőmedence is a strandon.

– Régóta várt létesítményt sikerült átadnunk, s bízom abban, hogy a keszthelyiek és a vendégek örömüket lelik a szezont is meghosszabbító, fűtött medencének, amely látványában is egyedülálló.

– A keszthelyiek évek óta panaszkodnak a város egyre romló úthálózatára, amelynek felújítására több cikluson keresztül sem volt lehetőség.

Az önkormányzati szilárd burkolatú útpályázat három, korábban meghirdetett ütemére is benyújtotta igényét Keszthely városa. A Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács döntése értelmében már két helyi pályázatot is sikeresnek nyilvánítottak, s a közbeszerzési eljárások folyamatban vannak. A vitorlás kikötő október végéig elkészülő feltáró útjának 22,5 milliós felújítását is beleszámolva, a keszthelyi önkormányzat a 68 millió forintnyi támogatásnak köszönhetően saját erőként százmilliónál is többet költ a közeljövőben útfelújításokra.

– Ez konkrétan melyik utcákat érinti?

– Az összesen 49 millióba kerülő, I-es ütemmel jelzett, három kilométer hosszúságú útfelújítás, amely a Gagarin, Vak Bottyán utcát és a csatlakozó utakat, valamint a Rákóczi utcát és Arany János utcát érintik. Ehhez, az október végéig elkészülő felújításhoz önerőként mintegy 29 millió forintot biztosít az önkormányzat. A II. ütem november végéig készül el. A közel 43 millió forintnyi költségből több mint 22 millió forint az önrész. A Honvéd, Madách, Báthory, Berzsenyi, Liszt Ferenc, Csárda utca valamint a Római utca összességében 2,4 kilométer hosszban kap majd új burkolatot. A testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy támogatja a III. ütem 38,4 milliós összegű beruházását, amelyben a Mátyás király utca, Martinovics utca és a rácsatlakozó utcáinak burkolatát újítják meg. Az önkormányzat pályázati alapjából erre a célra 19,2 milliós önerőt különítettek el. Az útfejlesztési program során mintegy 20 út kap teljesen új burkolatot a városban. Itt kell említenem, hogy a BFT 50 százalékos támogatásával ugyancsak októberben szerezzük be azt a sebesség mérésére és a gépjárművek gyorsaságának kijelzésére is alkalmas berendezést, amelyik az ígéret szerint még forgalomtechnikai mérésekre is alkalmas lesz.

– A város intézményeire is ráférne egy felújítás, van erre lehetősége az önkormányzatnak?

– A nyár folyamán az iskolákban megtörténtek a legszükségesebb felújítások, tudjuk, hogy sok helyen ennél többre lenne szükség, éppen ezért ezeknek a problémáknak a megoldására is keressük a megfelelő pályázati lehetőségeket.

– Dr. Kolber István miniszter úr a nyár folyamán több esetben is hangsúlyozta, hogy a Városi Kórház III. ütemének megvalósításához sikerülhet az állami támogatás elnyerése.

– A kórház igazgatónőjével, dr. Szenkovszky Adriennel személyesen is lobbiztunk az egészségügyi miniszter úrnál a kórház-rekonstrukció III. ütemének megvalósíthatóságáért. Ebben jelentős támogatást kaptunk Göndör István és Varga László országgyűlési képviselőktől is. Várhatóan az októberi kormányülés dönt a címzett támogatás odaítéléséről. Ehhez a közel 1,8 milliárd forintos beruházáshoz mintegy 300 millió forint önrészt kell biztosítania az önkormányzatnak, több évre elosztva. Bízunk abban, hogy a megvalósítással javulhat a sürgősségi ellátás helyzete, s lehetőség nyílik az intézmény műszerezettségének fejlesztésére is, hogy a térség betegellátását megfelelőképpen tudja a kórház biztosítani.

– Keszthely az idei évben, ezen belül a szezonban is rendkívül gazdag programokkal várta a vendégeket. Vannak-e ezzel kapcsolatban visszajelzések?

– Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk szinte minden szintről, bár voltak, akik hiányoltak néhány programot. A visszajelzések többsége igazolja, hogy marketing szempontjából is méltán hívják Keszthelyt a Balaton egyik kulturális fellegvárának. Az elsőként ide látogatók és a visszatérő vendégek is jelezték egyrészt, hogy egyre szebb Keszthely városképe, másrészt, hogy a programok színvonala minden igényt kielégít. Természetesen mindent el kell követnünk, hogy a programok látogatottságát még tovább növeljük, s ez a feladat elsősorban a közönségszervezőkre hárul. Fontosak számunkra a visszajelzések, hiszen igazolják, jó irányban tartunk ahhoz, hogy az M7-es út elkészültével és a sármelléki repülőtérre érkező, egyre növekvő vendégforgalmat megfelelő körülmények között és magas színvonalú programokkal, rendezvényekkel tudjuk a jövőben fogadni. Természetesen nem feledkezhetünk meg arról, hogy mindebben jelentős része van a VÜZ Kft-nek, a Goldmark Károly Művelődési Központ munkatársainak, a hivatal dolgozóinak is, no meg a közmunkaprogramban foglalkoztatottaknak.

– Valóban, hiszen nap-mint nap látható, hogy rendszeresen takarítják, rendben tartják a várost.

– Keszthely gesztorságával egy komplex, part-menti és településtisztasági program indult, ami nagymértékben segíti az idegenforgalmi fogadókészség javítását is. A projektben elsősorban a tartós munkanélküliek és aktív korú, rendszeres szociális segélyben részesülők jutnak átmeneti munkaalkalomhoz. Térségünkben a foglalkoztatás június elejétől december végéig zajlik, mintegy 200 fő részvételével. A minisztériumtól igényelt 140 millió forint összegű támogatáshoz az önkormányzatok a foglalkoztatottak arányában még 15 milliós önrésszel járultak hozzá. A kiemelt cél: a Balaton-part tisztántartása, a hínár-, avargyűjtés, parkfenntartás, és az illegális szemétlerakók megszüntetése.

– Jelenleg hol tart az angolnatelepi beruházás?

– Sajnos egyes civil szervezeteknek köszönhetően még mindig nincs a beruházónak építési engedélye. A fő gond az – mert amúgy minden rendben van -, hogy minden eszközzel igyekeznek hátráltatni ennek a szállodának a megépítését. Pedig ez a beruházás a városnak 200 munkahelyet, s átlagban 50 százalékos foglaltság mellett napi 300 ezer forint adóbevételt jelentene. Ebből a bevételből például, el tudnánk készíteni annak tanuszodának a beruházását, amelyre régóta nagy igény lenne Keszthelyen. Ezt azonban minden körülmények között szeretnénk megvalósítani.

Mohácsi József végül úgy összegezte az elmúlt nyolc hónapot és a nyarat, hogy a város – az időjárás tréfái ellenére is – jó szezont zárt és a gazdasági fejlődés is egyértelműen látható.