2005.08.26.

2006. november 24. (péntek)

800 milliós támogatás a Helikon Kastélymúzeumnak
Vadászati Múzeum, Vasúttörténeti kiállítás, parkrekonstrukció

Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert turisztikai fejlesztésre az Európai Unió társfinanszírozásában, az Európa Terv keretében.

800 milliós támogatás a Helikon Kastélymúzeumnak
Vadászati Múzeum, Vasúttörténeti kiállítás, parkrekonstrukció

Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert turisztikai fejlesztésre az Európai Unió társfinanszírozásában, az Európa Terv keretében. A Nyugat-Dunántúli Régió nyertes Regionális Fejlesztés Operatív Program pályázatának ünnepélyes szerződéskötésére augusztus 26-án került sor a Helikon Kastélymúzeum velencei tükörtermében.

Az esemény rangját emelte, hogy az aláírás előtt a kastélyban éppen mesterkurzust tartó világhírű Gulyás Márta zongoraművész és Szabadi Vilmos hegedűművész adott rövid koncertet. Az eseményen megjelent számos meghívott mellett Mohácsi József polgármester és Varga László országgyűlési képviselő is.

Dr. Czoma László igazgató köszöntőjében örömének adott hangsúlyt, s mint elhangzott ekkora összeget még a Festetics család sem fordított egy év alatt egykor a kastély fejlesztésére. Dr. Kolber István miniszter ünnepi köszöntőjében elsőként gratulált Keszthely városának és a Helikon Kastélymúzeumnak. Mint mondta, a Balaton fővárosa egy újabb nagy lehetőséget kapott, hogy a kulturális örökségét tovább gyarapítsa, hiszen a város szépsége, üdülőhely jellege, kultúrája mintegy 100 kilométeres körön belül egyedülálló. Mindezt a Festetics család letelepedése, a kastély felépítése alapozta meg egykor. De a család egyes tagjainak köszönhető a kórházalapítás, a Georgikon megalakítása, a gimnázium alapítása, a Helikoni ünnepségek elindítása. Ezt az örökséget, amely ma természetesen nemzeti kincsünk, ápolni, óvni, és a lehetőségekhez képest rekonstruálni, fejleszteni kell. Keszthely a Balaton-felvidék kulturális örökségi övezet központja, múzeumai rendkívüli látogatottságnak örvendenek. A városnak előnyös a földrajzi, a közlekedési fekvése, a sármelléki repülőtér közelsége, s így a térségi centrum jellege komoly idegenforgalmi potenciált rejt magában. Ezért is rendkívüli jelentőségű, hogy az uniós támogatásnak köszönhetően folytatódhat a megkezdett kastélyrekonstrukciós program.

Kiss Bódog Zoltán, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a megye számára is jelentős eredményként szólt a pályázati támogatás révén megvalósítható új múzeumi létesítményekről, s ugyancsak a kulturális értékein gyarapodásának lehetőségéről szólt Zelles Sándor, a Kincstári Vagyonigazgatóság vezérigazgatója is. A szerződést dr. Czoma László, Zelles Sándor, valamint Csanádi Ágnes, a VÁTI vezérigazgatója látta le kézjegyével, amelynek egy aláírt példányát, valamint a minisztérium emléklapját dr. Kolber István adta át dr. Czoma Lászlónak.

Az elnyert pályázati összeg 796 millió forint, ehhez a Kincstári Vagyonigazgatóság biztosította a 25,5 millió forintnyi önrészt.

A meghívott vendégek az aláírást követően megtekintették az egykori laktanyai épületet s környezetét, ahol dr. Czoma László bemutatta a leendő épület makettjét is.

A kastély igazgatója elmondta, a pályázatnak köszönhetően elindulhat a történelmi kastélypark rekonstrukciója, amely annak is köszönhető, hogy a honvédség megőrizte azt. A rehabilitációs tervek már korábban elkészültek. Az épület három szintjén – összesen mintegy 1500 négyzetméternyi területen – kerül kialakításra majd a Vadászati Múzeum és

a Vasúttörténeti kiállítás. Ez utóbbi az épület felső szintjén nyer elhelyezést 500 négyzetméteren bemutatva a hazai vasút fejlődését. A Vadászati Múzeumban kap helyet a kastélyban már ma is látható vadászati gyűjtemény, amelyben megtalálható a Windischgratz gyűjtemény, Hidvégi Béla vadászexpedícióinak trófeái. A kiállítás élethű környezetben fogja a látogatók elé tárni a földrészek meghatározó nagyvadait, s jelentős figyelmet fordítanak majd Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán, valamint dr. Nagy Endre trófeáinak bemutatására is.

A beruházásnak egy év alatt kell megvalósulnia, s a közbeszerzési eljárást követően ez év decemberében adják át a kivitelezőnek a munkaterületet. A beruházásnak a jövő év novemberében kell befejeződnie, az avatását, illetve a kiállítások megnyitását 2007 májusára tervezik.