2005.08.25.

2006. november 24. (péntek)

Uniós ízek Keszthelyről és Warenből
A Leonardo program zárása

A keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskola, valamint a németországi Waren hasonló intézményének diákjai a Leonardo program zárásaként ízletes ebéddel várták a meghívott vendégeket.

Uniós ízek Keszthelyről és Warenből
A Leonardo program zárása

A keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskola, valamint a németországi Waren hasonló intézményének diákjai a Leonardo program zárásaként ízletes ebéddel várták a meghívott vendégeket. A program záró foglalkozásán a két európai régió ízeivel, gasztronómiai különlegességeivel ismerkedhettek meg a résztvevők.

A program ünnepélyez zárására a diákok vendégül látták Keszthely önkormányzatának képviselőit, a két oktatási intézmény, valamint a Georgikon kar pedagógusait. A vizsgamenü savanyú kerékrépából készült leves volt füstölt csülökkel, majd a mecklenburgi módra elkészített töltött gombafejeket, sült füstölt sonkát klőzével tálalták a diákok, s végül desszertként túrós palacsinta került az asztalokra.

A tálaláshoz felsorakozott a hét keszthelyi és az öt wareni diák, valamint a kísérő mesterszakácsok. Muszatics László, a keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskola igazgatója elmondta, ezúttal második alkalommal pályázott az intézmény az EU-s Leonardo Mobilitás programban való részvételre, s a pályázatnak köszönhetően így második ízben tanulmányozhatták a keszthelyi diákok a német régió ételkülönlegességeit, s a német diákok pedig a jellegzetes magyar ízeket. A VSZK uniós kapcsolatainak bővítésére a több mint 5 ezer eurós pályázati támogatás nyújtott lehetőséget.

A két intézmény között egyébként már több mint öt éves a kapcsolat, s a tanulás mellett lehetősége volt a tanulóknak az adott térség és a nemzet hagyományaival, kultúrájával is megismerkedni. Warenben – ahová Kránitz István gyakorlati oktatásvezető és Rátkai Antal mesterszakács kísérte el a diákokat – részt vettek az Európa Hét rendezvényein, ahová a magyar ízek mellett elvitték a hazai folklórt, Keszthelyen pedig számos zenei és más programon vehettek részt. A kapcsolat eredményének tekintik, hogy most jelent meg az a színes kiadvány, amelyben 33 étel receptjét nyújtják át az olvasónak. A válogatott receptek a zalai és a Mecklenburg vidéki jellegzetes ételek gyűjteménye. A VSZK a következő évben is pályázik a Leonardo programra, hogy tovább mélyíthessék a két intézmény kapcsolatait. Muszatics László elmondta, hogy a jövőben is pályáznak a kapcsolatok további bővítésének támogatásáért, ám a következőkben valószínűleg az idegenforgalom lesz e pályázat témája.