2005.09.14.

2006. november 24. (péntek)

Szilárd közbiztonság Keszthelyen és Hévízen
Bűnmegelőzésből jelest kaptak

A Csobánc sétahajó fedélzetén tartott sajtótájékoztatón szeptember közepén értékelte a nyári szezon közbiztonsági helyzetét a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Szilárd közbiztonság Keszthelyen és Hévízen
Bűnmegelőzésből jelest kaptak

A Csobánc sétahajó fedélzetén tartott sajtótájékoztatón szeptember közepén értékelte a nyári szezon közbiztonsági helyzetét a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. Mint elhangzott: a megye idegenforgalmilag frekventált területein, a Balaton-parton, valamint Hévízen, Zalakaroson a nyári hónapokban nem történt olyan súlyos, köznyugalmat zavaró bűncselekmény, ami a magyar és külföldi vendégek biztonságérzetét megrendítette volna. Emberölés nem volt, rablást is mindössze egy személy sérelmére követtek el, Keszthely egyik parkjában. A hat garázdaság és a 16 súlyos testi értés sem számít rossznak –állította dr. Bertalan János keszthelyi rendőrkapitány.

A fürdőhelyi zseblopások száma minimálisra zsugorodott, mindössze három esetet regisztráltak. Kezelhetőek voltak a személygépkocsikhoz kapcsolódó bűncselekmények is: az öt eltulajdonított autóból kettő számított nagy értékűnek.A tavalyi 83-ról idén 67-re csökkent a betöréses lopások száma, és a bűnügyi szervek elérték, hogy nem alakult ki szervezett kábítószer-kereskedelem. A közterületi prostitúció felszámolására tett erőfeszítéseket jellemzi, hogy tiltott kéjelgés miatt hat híján száz szabálysértési eljárás is indult. A nyár folyamán az utak mentén, az utcákon, a forgalmas köztereken, piacokon, strandokon, a jelentősebb látogatottságú rendezvényeken megerősített szolgálatot láttak el a megye rendőrei. Júliusban és augusztusban a zalai Balaton-partra 15-tel, Zalakarosra 5-tel több rendőrt vezényeltek. Az ellenőrző-igazoltató tevékenység során közel háromszáz bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyt fogtak el, illetve állítottak elő, s 2560 esetben szabtak ki helyszíni bírságot. A közúti balesetek száma tíz százalékkal csökkent, és a legnagyobb eredmény, hogy halálos baleset nem történt, továbbá vízbefulladás sem volt. A keszthelyi rendőrkapitányság egyenruhás állománya folyamatos utas-biztonsági szolgálatot teljesített, figyelve a majdnem ezer fel –és leszállásban résztvevő 11 ezer utazóra. A Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) pályázatán nyert 2,4 millió forintból Keszthely, Hévíz és Zalakaros illetékes kapitányságai posztos rendőri szolgálatot szerveztek. Foglalkoztattak hat diáktolmácsot, növelték a szolgálati gépjárművek kilométer keretét, illetve a szolgálati órák számát. A BFT eszközbeszerzésre kiírt pályázatán megnyert közel ötmillió forintból korszerű, a rendőri munkát elősegítő eszközöket szereztek be. Nemes Zoltán megyei főkapitány jelezte: notebookok, kerékpárok, műholdas helymeghatározó készülékeket is beszereztek. A hévízi – robotzsaru rendszerrel kiegészített- térségi köztérfigyelő rendszer jól vizsgázott; csakúgy, mint a bűnmegelőzési iroda. A polgárőrséggel, önkormányzatokkal eredményes kapcsolatokat kiépítő rendőri vezetők szerint: a sajtóval való kapcsolat rendszerét is sikerült élettel megtölteni. Ennek jegyében nevezték ki a keszthelyi kapitányság sajtóreferensévé: a fiatal, nagy szaktudású dr. Lakics Andrea főhadnagyot nevezték ki.