2005.10.11.

2006. november 24. (péntek)

Keszthelyé a dicsőség
A „Kultúra Magyar Városa”

Bozóki András kulturális miniszter október derekán ünnepélyes keretek között adta át Keszthely város vezető képviselőinek a minisztérium által még tavasszal meghirdetett pályázat győztesének megítélt: a „Kultúra Magyar Városa” kitüntető címet.

Keszthelyé a dicsőség
A „Kultúra Magyar Városa”

Bozóki András kulturális miniszter október derekán ünnepélyes keretek között adta át Keszthely város vezető képviselőinek a minisztérium által még tavasszal meghirdetett pályázat győztesének megítélt: a „Kultúra Magyar Városa” kitüntető címet. Az idén első ízben odaítélt rang elsősorban eszmei értékű, de szolgál a Balaton fővárosa által eddig elért kulturális teljesítmény értékelésére is. A város túl azon, hogy győztesként 1,6 millió forintot nyert a pályázat kiíróitól, egy évig jogosan használhatja a feltétlen dicsőséget jelentő megjelölést.

A pályázati anyag elkészítői, a polgármesteri hivatal művelődési osztályának munkatársai a település kulturális életének jelentősebb mozzanatait egy hetven oldalas, számos melléklettel kiegészített dokumentumcsomagban, öt évre visszamenőleg foglalták össze. Precíz, minden részletig kidolgozott, sikert hozó munkájukban persze segítséget kaptak a helyi művelődési és oktatási intézményektől, továbbá a civil szervezetektől is. A versengés -a lakosság számát is figyelembe véve- három kategóriában folyt. A maximum ötezer polgárt magáénak tudó városok közt: Vasvár győzött; a 30 ezer főnél magasabb lélekszámú települési körben pedig Kecskemét diadalmaskodott. A kulturális aktivitás tekintetében az 5-30 ezer lelket számláló 14 nagyváros közül a leginkább példaértékűnek Keszthely pályázatát ismerték el, így a „Kultúra Magyar Városa” díszoklevélen is hirdetheti, hogy az itt élők műveltségben és kultúráltságban is megfelelően pallérozottak.