2005.10.14.

2006. november 24. (péntek)

Társulás a szilárdhulladék-kezelésére
Közel 35 millió eurós projekt

A döntési határidő sürgőssége miatt az elmúlt hét péntekén rendkívüli testületi ülést tartott Keszthely önkormányzata, amelyen két napirendi pont tárgyalására került sor.

Társulás a szilárdhulladék-kezelésére
Közel 35 millió eurós projekt

A döntési határidő sürgőssége miatt az elmúlt hét péntekén rendkívüli testületi ülést tartott Keszthely önkormányzata, amelyen két napirendi pont tárgyalására került sor.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának méltó megünneplésére a közelmúltban hozták létre magánszemélyek a „Keszthelyi ’56-os Emlékmű Alapítvány”-t, s az alapítvány 100 ezer forint támogatást kért Keszthely önkormányzatától. A testület a költségvetés általános tartalékából, a polgármesteri felhasználási jogosultság összegéből biztosította az alapítvány támogatását.

A képviselők ezt követően zárt ülésen tárgyalták meg az „Önkormányzati társulás létrehozása a Nyugat-Balaton és Zala folyó medence Nagytérség települési szilárd hulladékai kezelésének korszerű megoldása” címet viselő napirendi pontot. Az ülést követő sajtótájékoztatón Zemankovics Ferenc alpolgármester elmondta, rendkívül fontos, hogy a projekt érdekeltségi térségében érintett 280 település mindegyike részt vegyen az Európai Unió ISPA programjában, mert csak így biztosított a 34,6 millió Eurós, közel 9 milliárd forint értékű projekt támogatása. Az érintett települések a társulás beruházásában megvalósuló projekthez a bruttó beruházási összköltség 10 százalékát kell biztosítsák, ez Keszthely esetében – két évre szólóan – közel 66 millió forint önerőt jelent. A társult önkormányzatok kijelölése alapján a Vas és Zala megyére kiterjedő projekt gesztorságát Zalabér község önkormányzata látja el, így az ő feladatuk, hogy a Belügyminisztériumhoz benyújtsák a szükséges pályázatot az Európai Unió Önerő Alaptól elnyerhető támogatásért. A sikeres pályázat esetén az önkormányzati önerő felére csökkenthető a kiegészítő finanszírozással. A testület felhatalmazta Mohácsi József polgármestert a szerződés aláírására, s egyben delegálta a Társulási Operatív Tanácsba Keszthely és vonzáskörzetének képviseletére. A határidő sürget, hiszen október 26-án kell megtartsák a társulási alapító ülést, és október 31-éig el kell készülnie a szükséges – minden település egyetértésében elkészült – pályázati dokumentációnak.

A sajtótájékoztatón Molnár Imre alpolgármester beszámolt az új köztemetőnél 3 és félmilliós költséggel október 28-áig elkészülő buszmegálló kialakításáról, amelyet napi négy járattal közelíthetnek meg a hozzátartozók. Az alpolgármester szólt a város úthálózatának felújításáról is, a 25 útszakaszt érintő, több mint 122 millió forintnyi rekonstrukció költségeinek 50 százalékát a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól pályázati támogatásként nyerte el a város. A város útjainak rekonstrukciójával november végére készülnek el a kivitelezők. Elhangzott, hogy a Keszthelyt Hévízzel összekötő 8 kilométeres kerékpárút – amely mintegy 122 millió forintból valósult meg – hivatalos átadására október 26-án kerül sor.