2005.10.16.

2006. november 24. (péntek)

Száz éve született Mikus Gyula festőművész
Jubileumi kiállítás és emléktábla

Mikus Gyula festőművész születésének a 100. évfordulóját ünnepelték október 16-án a családtagok, a barátok, s művészetének tisztelői.

Száz éve született Mikus Gyula festőművész
Jubileumi kiállítás és emléktábla

Mikus Gyula festőművész születésének a 100. évfordulóját ünnepelték október 16-án a családtagok, a barátok, s művészetének tisztelői.

A megemlékezés a Szent Miklós temetőben kezdődött, ahol Cséby Géza szavait követően koszorúkat, virágokat helyeztek el a Balaton festőjének sírján. Délután a Mikus Galéria várta az érdeklődőket, s a jubileumi tárlat egyedülálló élményt kínált, hiszen számos magántulajdonban, vagy galériák tulajdonában lévő Mikus festményt is megtekinthetnek most a látogatók. Az ünneplőket Mikus Gábor köszöntötte, majd Cséby Géza, a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház igazgatója elevenítette fel Mikus Gyula művészi pályafutását.
Mikus Gyula 1905-ben született Celldömölkön, ötéves korában szüleivel Tapolcára költöztek. Már kis korában sokat rajzolt, festegetett, s ezt az utat egyengette polgári iskolai rajztanára, Frimmel Gyula. A tanítóképzőt Szegeden végezte, s itt is minden szabadidejét rajzolással, festéssel, mintázással és faragással töltötte. 1927-ben került Zalaszántóra tanítónak, ahol a falusi környezet, a zalai táj szépsége, a munkában megfáradt emberek élete kínált számára ezernyi témát. Mikus Gyula sajátos stílusát önmaga alakította ki, hiszen nem voltak mesterei. Dr. Bodnár Éva művészettörténész így írt munkásságáról: „Mikus Gyula stílusában nem kötődik szorosan senkihez, nem voltak mesterei, maga kísérletezte, alakította, érlelte ki formanyelvét, a kolorisztikus, impresszionisztikus festői megjelenítést. Érzékletes látás, valósághű térértelmezés, a jelenségek plain airben való tolmácsolása, gazdag színvilág, kékek, zöldek, halványlilák harmóniái jellemzik festményeit…”

Dr. Czoma László a megnyitón a Mikus Gyulához fűződő kapcsolatáról szólt, felidézve a hosszú beszélgetéseiket. A Helikon Kastélymúzeum igazgatója szólt azokról az évekről, amikor Mikus Gyula nem vállalta fel a szocreál-stílusban elvárt alkotások elkészítését, inkább elfordult a természet, s elsősorban a Balaton felé. „A Balatont festettem télen, nyáron, kora tavasszal, késő ősszel. Amikor úgy tűnik mindent tudok róla, naponta újabb arcát fordítja felém. Kapcsolatom a tóval és környékével megbonthatatlan, már csak magammal elmúló…” írta Mikus Gyula önmagáról az 1980-as évek elején.

1989-ben lett Keszthely város díszpolgára, s tiszteletére születésének 100. évfordulóján a GKMK Pantheonjában a jubileumi tárlat megnyitását követően avatták fel emléktábláját, amely Lénárd Gábor alkotásaként őrzi immár Keszthely nagyjainak sorában Mikus Gyula emlékét.