2005.10.08.

2006. november 24. (péntek)

Megelevenedett a rommező
Gladiátorok, légiósok római polgárok Fenékpusztán

A második nekifutás alkalmából az időjárás is kegyeibe fogadta az I. római kori helytörténeti napot, s a fenékpusztai rommező másfél évezred óta nem látott egyszerre ennyi embert.

Megelevenedett a rommező
Gladiátorok, légiósok római polgárok Fenékpusztán

A második nekifutás alkalmából az időjárás is kegyeibe fogadta az I. római kori helytörténeti napot, s a fenékpusztai rommező másfél évezred óta nem látott egyszerre ennyi embert.

Az egykori erőd területén több száz diák és felnőtt élvezte a napsütést és a római kort idéző bemutatókat. A helytörténeti nap résztvevőit Mohácsi József polgármester köszöntötte, s szólt a rendezvény ötletgazdáinak hagyományteremtő szándékkal életre hívott programjáról. A szikrázó napsütésben felidézte II. Konstantinusz császár korát, az erőd építését, amely azután számos harcos népcsoport támadásainak volt kitéve.

Keszthely általános iskolái több száz, javarészt korhű jelmezeket viselő diákkal képviseltették magukat a rendezvényen, s iskolánkén életképeket állítottak színpadra, bemutatva a kor életmódját, a társadalmi szerveződést, a hadviselést, a mezőgazdaságot, az öltözékeket, s a kor divatját. A szép számú közönség – köztük számos, éppen túrázó külföldi turistával – bepillantást nyerhetett a vallási ünnepekbe, a rítusok világába. Sikere volt a Ranolder János Katolikus Általános Iskola diadalmenetének, amelyet egy harci ménnek álcázott póniló-fogat vezetett. Minden iskola diákjai kitettek magukért, s többen elhozták saját alkotásaikat is, így megtekinthető volt a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola agyagozó szakköre által készített egy négyzetméteres makett is, amelyet dr. Müller Róbert rajzai alapján formáltak meg.

A helytörténeti napon jelen volt az 1998-ban alakult Savaria Légió öt tagja is, akik profi harci bemutatót is tartottak a gyermekeknek, s elismeréssel szóltak a diákok ötletességéről. A vetélkedőkkel, sportversenyekkel, kézműves bemutatókkal is tarkított program közben szívet melengető látvány volt a fenékpusztai rommezőt betöltő diákok sokasága, akikről sugárzott, hogy mindannyian jól érezték magukat. A történelmi vetélkedőt végül a Csány-Szenrey Belvárosi Általános Iskola nyerte, s így egy évig őrizhetik a felajánlott vándorserleget. A program sikere egyértelműen dicséri a szervezőket, az önkormányzat turizmus és külkapcsolatok bizottságát, a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színházat, s a Balatoni Múzeumot, akik gyakorlatilag Vargéné Várkonyi Erzsébet képviselő ötletéből kiindulva hívták életre ezt a programot. Vargáné elmondta, a siker ösztönöz arra, hogy a jövőben évente két alkalommal – tavasszal és ősszel – is megrendezzék a római kori játékokat, bevonva Keszthely középiskoláinak diákságát is. A rendezvény remélhetőleg rövidesen kinövi magát, s nem csak a helyi diákoknak nyújt majd kiváló szórakozást, de valódi idegenforgalmi látványossággá is válik.