2005.10.14.

2006. november 24. (péntek)

60 év a szakoktatás szolgálatában
Jubileumi ünnepség a Nagyváthyban

Hatvan éves fennállása óta ötezernél is több diákot bocsájtott útjára, minisztert és miniszter-helyettest is adott az országnak az 1945-ben elindult keszthelyi mezőgazdasági iskola, mely ma a Nagyváthy János Szakközépiskola és kollégium nevet viseli.

60 év a szakoktatás szolgálatában
Jubileumi ünnepség a Nagyváthyban

Hatvan éves fennállása óta ötezernél is több diákot bocsájtott útjára, minisztert és miniszter-helyettest is adott az országnak az 1945-ben elindult keszthelyi mezőgazdasági iskola, mely ma a Nagyváthy János Szakközépiskola és kollégium nevet viseli. A október közepén az intézmény tornacsarnokában tartott jubileumi ünnepségére meghívták a fenntartó megyei önkormányzat vezetőit, a képviselő-testület tagjait, a város elöljáróit, az intézmény jelenlegi és nyugdíjas pedagógusait, az egykori diákokat, a szülőket és mindazokat, akik valamilyen formában kötődnek a aranykorúvá ért „alma materhez”.

Köszöntőjében Molnár Imre alpolgármester egyebek mellett kifejtette: az iskolának a magyar agrárium nehéz időszakában is sikerült talpon maradnia és az országos tanulmányi versenyeken elért kiváló eredményekkel folyamatosan öregbítették az iskolaváros hírnevét. Az elmúlt tanévben „Keszthely Városért” kitüntetésben részesített Nagyváthy fenntartásához és felújításához forrásokat találó önkormányzat nevében az alpolgármester egy emlékplakettet adott át Zsadányi Istvánné igazgatónak. Ünnepi beszédében Kiss Bódog Zoltán a Zala Megyei Közgyűlés elnöke megköszönte, hogy egykor perifériára szorított emberként életlehetőséget biztosított számára az akkor „felsőfokú műhely”, amelyik az agrárkörnyezetvédelmi oktatást felvállalva járul hozzá szakemberek kibocsájtásához, javítva az ágazat lobbiképességét. A névadó jelentős mértékben járult hozzá, hogy hazánk élhető legyen környezetében, ápoltságában, hagyományainak megőrzésében is. A több fenntartói váltást megélni kényszerült intézmény következetes maradt a szakmai elvek képviseletében, a tisztességben, ezért az integrációs kényszer szülte versenyfutásban sem marad alul.

Vers, próza, ének, zongoradarab is elhangzott a tanulók által adott jubileumi műsorban és fellépett az énekkar valamint a Nagyváthy Néptáncegyüttes is.