2005.10.28.

2006. november 24. (péntek)

Emléktábla Kossuthnak

A Dancs Imre vezette Kossuth Szövetség, Tantó J. Gusztáv kőfaragó mester, a helyi önkormányzat és a Goldmark művelődési központ október végén a Keszthelyi Pantheonban avatta fel a város díszpolgárának emléktábláját.

Emléktábla Kossuthnak

A Dancs Imre vezette Kossuth Szövetség, Tantó J. Gusztáv kőfaragó mester, a helyi önkormányzat és a Goldmark művelődési központ október végén a Keszthelyi Pantheonban avatta fel a város díszpolgárának emléktábláját. Az avatási ceremónián a XIX. század leghíresebb magyarjáról Tar Ferenc történész emlékezett meg, részletesen felidézve a „nemzet nagy öregjének” dicső tetteit, a városhoz, a megyéhez, a régióhoz, a Balatonhoz való kötődését.

A haza, a szabadság és a polgári átalakulás ügye mellett bátran kiálló „magyar Démosztenész” külföldi elismertségéről szólva a szónok jelezte: Párizsban, New Yorkban, Washingtonban is létezik szobor, vagy köztér, melyet róla neveztek el. A magyar haza egyik legnagyobb alakját Gavlik István a Kossuth Szövetség elnöke idézte föl, azét a politikusét, aki a XIX. század egyik legjelesebb államférfija volt, és aki azzal, hogy felelősséggel végezte el a rábízott feladatot, a mai kor embere számára is példával szolgálhat. Mint mondta: Keszthely büszke lehet arra, hogy népének ügyét még az emigrációban is hűségesen szolgáló férfiút díszpolgárrá választotta.