2005.10.21.

2006. november 24. (péntek)

Emlékünnepség és teremavató
A Vajdában szeretik a fizikát

Dr. Kunc Adolf (1841- 1904) premontrei szerzetesről, az iskola volt diákjáról, és későbbi tanáráról nevezték el a Vajda János Gimnázium fizika szaktantermét a múlt hét utolsó tanítási napján, Keszthelyen.

Emlékünnepség és teremavató
A Vajdában szeretik a fizikát

Dr. Kunc Adolf (1841- 1904) premontrei szerzetesről, az iskola volt diákjáról, és későbbi tanáráról nevezték el a Vajda János Gimnázium fizika szaktantermét a múlt hét utolsó tanítási napján, Keszthelyen.

A jeles eseményt megelőzően a Főtéri templomban gyűltek össze a volt és a jelenlegi Vajdások, hogy emlékünnepség keretében megismételjék a 125 évvel ezelőtt dr. Kunc Adolf irányításával elvégzett híres Foucault féle ingakísérletet, amelynek lényege az volt, hogy bebizonyítsa: a Föld forog. A rendezvényen a tudós-tanár munkásságához kapcsolódóan Horváth Lóránt Ödön prépost, valamint Molnár László, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola és Farkas László, a Vajda János Gimnázium tanára tartott előadást. Ezután a vendégek átvonultak ez utóbbi oktatási intézmény fizika szaktanterméhez, ahol a névtábla leleplezésekor dr. Varga Zoltán igazgató ünnepi beszédében elmondta: kézenfekvőnek tűnt, hogy az előadóhelység olyan személyről kapja a nevét, aki ezer szállal kötődik a gimnáziumhoz. Ezért esett a választás Kunc Adolfra, aki itt tanult, majd tanított, és hosszú ideig az iskolát fenntartó rend apátja volt.

Farkas László, az intézmény fizika munkaközösségének vezetője elmondta: 2005 a fizika éve, a világ számos pontján tartottak és tartanak olyan rendezvényeket, amelyek felhívják a figyelmet a természettudomány fontosságára. Véleménye szerint erre egyre inkább szükség van, mert –bár a Vajdában jó kezekben van a tantárgy- az általános tapasztalat az, hogy a fizika nagyot veszített népszerűségéből. Történt mindez annak ellenére, hogy vívmányait eközben nap, mint nap használjuk. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a 21. század számtalan problémáját várhatóan a tudósoknak kell megoldani. Mégis kevés ma az olyan diák, aki ezt a pályát választaná. A Vajdában szerencsére sikerült megszerettetni a tantárgyat. Az elmúlt 15 évben mindig volt országos döntősük a tanulmányi versenyeken. Ez a tanítványok szorgalma mellett a fizika munkaközösség tevékenységét, és az intézményvezetés hozzáállását is dicséri-állapította meg Farkas László. A fizika tanszék vezetője még hozzátette: ha továbbiakban az eddigiekhez hasonló ütemben tudnak fejleszteni az intézményben, akkor a következő években sem lesz gond a fizikával a Vajda János Gimnáziumban.