2005. 11. 15-16-17.

2006. november 24. (péntek)

Tudomány napja az Egyetemen
Emlékülés, gálaműsor

Három napon át egymást követték a rendezvények a múlt héten a Veszprémi Egyetem keszthelyi Georgikon Karán.

Tudomány napja az Egyetemen
Emlékülés, gálaműsor

Három napon át egymást követték a rendezvények a múlt héten a Veszprémi Egyetem keszthelyi Georgikon Karán. A tudomány napja alkalmából csütörtökön emlékülést tartottak, pénteken nyílt napra várták a vendégeket. Szombaton sporttörténeti konferencián, és a sportolók közreműködésével szervezett gálaműsoron vehettek részt az érdeklődők.

A rendezvények sora csütörtökön, a tudomány napja alkalmából tartott emléküléssel kezdődött a Veszprémi Egyetem keszthelyi Georgikon Karán. A tanácskozás mellett emléktáblát avattak az intézmény egykori tanszékvezető professzorának, Kuthy Sándornak a munkássága előtt tisztelegve. A múlt század jeles agrárkémikusának mementójánál dr. Gáborjányi Richárd professzor, tudományos dékán helyettes mondott rövid beszédet, majd koszorút helyezett el az emlékhelyen.

Ezt követően, pénteken nyílt napra várták az érdeklődőket a kertészeti tanszéken. A Szent Márton napja alkalmából rendezett szakmai programon az oktató és kutatómunkához kapcsolódó feladatokról hallhattak előadásokat a diákok és a szakemberek. Itt a felsőoktatásban elindult Bolognai-folyamat helyzetét ismertette dr. Mang Béla, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára, Dublecz Károly, a kar dékánja pedig a kétszintű felsőoktatási rendszerben indított főiskolai szintű kertészmérnök-képzés sikeres elindításáról beszélt. Dr. Gaál Zoltán, az egyetem rektora kiemelte: a jövő egyetlen biztos pontja a változás, ehhez adottak a stabil alapok a keszthelyi Georgikon Karon. A tanácskozás mellett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Bizottság, és számos vállalkozó szakképzési hozzájárulásnak köszönhetően új létesítményeket is avattak az egyetemen. Dr. Kocsis László tanszékvezető egyetemi docens elmondta, hogy ebben az évben mintegy negyvenmillió forint értékben hajtottak végre beruházást a tanszéken. Ezzel lehetővé tették, hogy a közelmúltban indított kertészmérnök képzés diákjai az intézményen belül gyakorolhassák leendő szakmájukat. A támogatásnak köszönhetően teljesen megújult a 250 négyzetméteres üvegház, sőt, új dísznövény részleget is kialakítottak. Itt több száz növény kapott helyet, díszfák, cserjék, és virágok. A bogyós gyümölcsökkel külön oktatókertben ismerkedhetnek a hallgatók, de épült zöldségcsomagoló, és létrehoztak egy hűtőtárolót. Nem maradt ki a fejlesztésből a borászati üzem sem, így mostantól már palackozhatják is a nemes nedűket. Azt tervezik, hogy a helyben megtermelt áru eladásból származó összeget további beruházásokra fordítják.

Az egyetemi rendezvények sora szombaton Nemzetközi Sporttörténeti Konferenciával folytatódott, amelyet az Európai Sport Hagyományőrző Egyesülettel, a Zalai Sportmúzeumért Alapítvánnyal és a Keszthelyi Önkormányzattal közösen szerveztek. Ennek keretében a kovásznai, és lendvai előadók mellett többek között dr. Iglódi Endre előadását hallhatták az érdeklődők a keszthelyi olimpikonokról, valamint Dr. Nádasy Miklós és Mészáros László tanszékvezetők jóvoltából megismerkedhettek a Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar sporttörténetével is. Az előadások után, délután gálaműsorral zárult a program.