2005.11.08.

2006. november 24. (péntek)

Panelprogram
Segítség a felújításhoz

Lakóközösségek vezetőinek tartott tájékoztatót a Fundamenta-Lakáskassza Rt. a Magyar Társasház-kezelők Országos Szakmai Szövetsége Dél-Dunántúli Régiójának együttműködésével a közelmúltban Keszthelyen.

Panelprogram
Segítség a felújításhoz

Lakóközösségek vezetőinek tartott tájékoztatót a Fundamenta-Lakáskassza Rt. a Magyar Társasház-kezelők Országos Szakmai Szövetsége Dél-Dunántúli Régiójának együttműködésével a közelmúltban Keszthelyen. A rendezvényen az épületek felújításához, korszerűsítéséhez kapcsolódó lehetséges forrásokról informálódhattak a keszthelyi és város környéki társasházkezelők.

A még újdonságnak számító Panel és Panel Plusz program beindításának lehetőségeiről, és a keszthelyi önkormányzat ehhez kapcsolódó gyakorlati megvalósításról Mohácsi József polgármester és Szigligeti Aladár, Városüzemeltetési osztályvezető tartott előadást. Beszámolójukban elhangzott: a Panel Plusz programra egyelőre csak iparosított technológiával épült lakóépületek jelentkezhetnek. Az első fordulóban a helyi önkormányzatokhoz kell pályázni, majd miután megfeleltek a műszaki feltételeknek, az országos lakásügyi hivatalhoz lehet fordulni a támogatási igényekkel. Keszthelyen 29 társasház illetve lakóközösség szeretne részt venni a Panel Plusz programban. A legtöbben hőszigetelést és ablakcserét kívánnak végre-hajtani. A konferencián az egyik helyi bankfiók vezetője az általuk kínált hitel-konstrukciókat vázolta fel, amely szerint felújítási alappal kell, hogy rendelkezzen az érintett társasház, és nincs korlátozva a felvehető hitel összege sem. A Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitellehetőségnél nem szükséges a felújítási alap és korlátozott a felvehető hitel összege. A lakóközösségeknek tartott tájékoztatón egy keszthelyi, már megvalósult projektet mutatott be az egyik helyi társasházkezelő. Andor Béláné elmondta, a Fodor utca 18. számú társasház épülethomlokzatának szigetelése is a panelprogram segítségével valósult meg. A szakmai fórum elsődleges célja az volt, hogy a társasházak lakóközösségei megismerjék az épület-felújításokhoz, illetve korszerűsítésekhez kapcsolódó programokat, valamint, hogy tájékozódhassanak a bankok és az önkormányzatok lehetséges szerepvállalásáról ebben a témakörben. A folytatás az érintett feleken múlik.