2005.11.10.

2006. november 24. (péntek)

Tisztújítás a Borbarát Hölgyek
EgyesületénélAz új elnök Nádler Józsefné

A Magyar Gasztronómia és Bor Évének megnyitását követően a Helikon Kastélymúzeum konferenciatermében alakult meg a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete.

Tisztújítás a Borbarát Hölgyek Egyesületénél
Az új elnök Nádler Józsefné

A Magyar Gasztronómia és Bor Évének megnyitását követően a Helikon Kastélymúzeum konferenciatermében alakult meg a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete. Az alakuló ülésen Dombi Mirolya Erzsébet ötletgazdaként szólt az előkészítő munkáról, és az egyesület leendő céljairól, amelyek között főszerepet kap a magyar borkultúra történetének és hagyományainak megismerése, és annak napjaink szokásaihoz való adoptálása.

Az eltelt évek során a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének tagjai számos programot valósítottak meg, amelyek közül nem egy vált évente visszatérő hagyománnyá. Dombi Mirolya Erzsébet, aki kezdetektől állt a keszthelyi egyesület élén, a közelmúltban munkahelyi változások okán távozott Keszthelyről, így október 29-én tisztújítás történt az egyesületnél. Ettől fogva Nádler Józsefné a megválasztott elnöke a Borbarát Hölgyek Egyesületének, aki amúgy alapító tagként kezdetektől részt vett az egyesület munkájában. Elnökhelyettes lett Világos Lászlóné, az elnökség tagjai pedig Domonkosné Nádasi Mária, Cseh Németh Istvánné, Suba Zoltánné, Vetőné Zeke Erzsébet, Borbély Istvánné, Elek Ferencné, Perkóné Kiss Júlia.

– Gyönyörű örökséget hagyott ránk Dombi Mirolya Erzsébet, úgy a munkát, mint a szellemiséget tekintve – mondja Nádler Józsefné elnök. – Jelenleg 35 aktív taggal dolgozik az egyesület, s mintegy tíz tagunk szünetelteti a tagságát különböző okok miatt.

– Az elmúlt évek során számos hagyományt teremtettek. Vannak-e új ötleteik ennek a tevékenységnek a folytatásához?

– Még a korábbi elnökünk ötlete volt az, amit az ősz folyamán már mi valósítunk meg, megrendezzük az Országos Borcímke Tárlatot a hévízi Csárda Galériában. Erre már eddig is nagyon szép anyag jött össze, de várjuk a környék borászainak jelentkezését, de azokét is, akik akár muzeális értékű borosüvegeket, vagy címkéket tudnak ajánlani a bemutatáshoz.

– További céljaik?

– Elsősorban tovább szeretnénk erősíteni a várossal való kapcsolatainkat, nyitottabbá, barátságosabbá téve azt. Nagy támogatást kaptunk eddig is az önkormányzattól, a turizmus és külkapcsolatok bizottságától, de talán a legerősebb támogatást a Keszthely Térsége Vállalkozói Klubja Egyesülettől kaptuk. Mind e mellett a város más civil szerveződései felé is nyitottabbá kívánjuk tenni az egyesületünk tevékenységét. Szeretnénk a tagságunk számára önérvényesítő, önismereti foglalkozásokat, konfliktuskezelési kurzusokat is tartani. Természetesen egészségmegőrző programokat is tervezünk.

A térség borkultúrájának sajátságos marketingjét megvalósító egyesület célja alapvetően ezután is az marad, hogy a baráti összejöveteleket oldottabb hangvételűvé tegyék, s a saját munkájukat kikapcsolódó, lazító programokkal színesítsék, s tovább erősítsék a balatoni borok hírnevét itthon és a világban is.